fredag 23 december 2016

Ett av världens minsta länder kan ha nyckeln till biodlingens framtid

Biodling på den lilla önationen, Niue, mitt i Stilla Havet (yta 260 km2, 1612 invånare) har fått ett stort ansvar i kampen att rädda världens bin enligt en intressant dokumentärfilm från nyhetskanalen Al Jazeera (se nedan). Nu när även Nya Zeeland har drabbats av varroa och Colony Collapse Disorder tittar forskare på de isolerade bisamhällena på Niue för att se om de kan ge oss ledtrådar om hur bidöden kan motverkas framöver.

Filmen visar hur nya zeeländska biodlare kämpar mot kvalster och virus och sedan får vi träffa Niues enda biodlare Andy Cory som försöker etablera ön som ett skyddat reservat, Global Bee Sanctuary, för honungsbin i Stilla Havet. Hans bin är italienska (Apis mellifera ligustica) och de lever utan varroa eller pesticider och andra miljögifter. Hans plan är att bygga upp biodling på ön för att kunna exportera till andra länder som har drabbats av bidöden, i synnerhet Nya Zeeland.

Titta på filmen här och klicka på fullskärmsläge för att göra rutan större. Filmen kan också ses på Al Jazeera.

torsdag 8 december 2016

Ny bok om pollineringsinsekter

CC0 Public domain on Pixabay
När en professor som forskat 35 år om honungsbin kopplar av – då tar han kameran och går på upptäcktsfärd i den egna trädgården. Ingemar Fries blev själv förbluffad över rikedomen av arter i familjens trädgård på Underberga i Mälardalen och bestämde sig för att dokumentera de arter han fann. Resultatet är den nyligen utgivna boken Blommor och bin, som utöver beskrivning av mångfalden i en enskild trädgård också är en översikt över pollinerare i Sverige.

Boken Blommor och bin ger en lättillgänglig och bra beskrivning av vad pollinering egentligen är, hur den bidrar till växtlighet och fruktbarhet – och vilka hoten är mot våra pollinerare. Dessutom beskrivs hur vi själva kan gynna dessa viktiga varelser genom att i våra trädgårdar ge dem både mat och husrum.

Läsaren får också följa pollinerarna månad för månad och i bilder kan man se hur trädgården utvecklas, och vilka växter som ger dem mat vid olika tider under växtsäsongen. Här finns tabeller som visar vilka blommor som uppskattas av de olika bina, och när de blommar.

- Villasamhällen med sina trädgårdar är tveklöst något som gynnar många sorters bin. Men även mitt i odlingslandskapet kan man hitta en mångfald av pollinerande insekter, bara det finns öar i landskapet som erbjuder både bostäder och mat. Underberga har en lagom tuktad trädgård, som blommar hela växtsäsongen. Resultatet är ögonfägnad, rikligt med frukt och bär, och en rik vild insektsfauna.

Blommor och bin, din trädgård – ett matbord för pollinerande insekter, Ingemar Fries (Apinordica förlag). Boken kan beställas via SBRs bibutik.

söndag 4 december 2016

Skälby Julmarknad

Conny säljer honung och informerar om biodling
Den andra söndagen i advent brukar betyda Skälby Julmarknad och vi var förstås med i arrangemanget. Det var mycket folk trots det gråkalla vädret och det fanns ett brett sortiment julvaror till salu samt ponnyridning, korvgrillning och mycket annat.

I år fick vi dessutom ansvaret för parkeringen och det krävde en stor insats av oss. Vi var 12 personer som fick dirigera trafiken, ta betalt och svara på frågor under dagen. Bilarna började komma före 10.00 och det blev en stadig ström fram till 14.15, ibland med långa köer längs hela Kungsgårdsvägen. En ovetenskaplig bedömning var att cirka 900 bilar hade kommit in i Skälbyområdet under
dagen.

Vi var också med i Skälby gård och sålde honung under dagen samt en hel del diskussioner om biodling med besökare.

Ett stort tack till alla som ställde upp idag. En intensiv och rolig insats!