måndag 31 oktober 2016

Påven uppskattar svensk honung

CC BY-SA Some rights reserved  by Alfredo Borba on Wikimedia Commons
Påve Franciskus är ju i Sverige denna vecka men ett möte på hans schema har en koppling till biodling enligt en artikel i Expressen, Påvens udda önskan: Glöm inte honungen. Han ska träffa en gammal bekant, Carlos Luna från Båstad, för att prata om frihet och flyktingar. Carlos var politisk flykting från Chiles militärregim på 70-talet och han har diskuterat frågor om frihet och demokrati med påven flera gånger.

Denna gång har påven mejlat Carlos att ta med sig en burk Båstad honung eftersom den första burken han fick vid ett tidigare möte var så bra. Enligt Expressen:

Benkt Cederlöw, som driver biodlingen som producerar Båstad honung, är glad över påvens önskemål.
– Det är fantastiskt roligt, och bra för vårt lilla företag. Det är väldigt roligt att han frågar efter den igen.
– Det är bra reklam, om man säger så.
Den här gången skickar Cederlöw med två burkar med 700 gram honung i varje. En till påven och en till hans medarbetare.
– Och vill han ha mer än så får han be om det, säger han.

söndag 30 oktober 2016

Årsmöte 2016

Alla medlemmar är varmt välkomna till föreningens årsmöte som äger rum 20 november kl 13.30Studieförbundet Vuxenskolan, Långgatan 34 i Kalmar. Alla 80 medlemmar har fått kallelse, dagordning, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan hemskickade via brevpost. Som vanligt bjuder vi på förstärkt fika med smörgåstårta och för att kunna beräkna hur mycket vi behöver vill vi att du anmäler dig om du tänker komma. Anmäl dig senast 11 november till Fredrik Thunberg (ordförande) via e-post biodlare.fredrik@gmail.com eller telefon 070 9575659 (lämna gärna meddelande eller skicka sms).

Vår förening håller på att genomgå ett generationsskifte vilket lämnar luckor som behöver fyllas av nya talanger. Det föreningen behöver främst är medlemmar till styrelsen men även personer som gillar att sköta bigården, stå på marknader, ta emot studiebesök osv. Vi är idag cirka 80 medlemmar men valberedningen har haft svårt att hitta de individer som vill och kan ta plats för att bidra. Gör din vilja känd!

Hör gärna av dig till Fredrik eller någon annan i styrelsen om du vill bidra mer till verksamheten.

måndag 24 oktober 2016

Sydafrikansk blomma som lockar med biets larmdoft

Ceropegia haygarthii var. distincta by petrichor, on Flickr
"Ceropegia haygarthii var. distincta" (CC BY-NC-ND 2.0) by petrichor

En listig växt i Sydafrika, Ceropegia sandersonii, lurar till sig flugor genom att utsöndra en doft som påminner om honungsbiets larmdoft när det blir anfallen. Flugor tror att ett bi har dödats och lockas till växtens blomma för att äta det döda biet. När flugan kommer in i blomman slutar den sig och flugan fångas. Växten äter inte flugan; den behåller sin fånge cirka en dag och sedan släpps flugan. Då har flugan mycket pollen på sig och går sedan vidare till nästa lockande doft och därmed pollinerar blommorna.

Allt detta har nyligen upptäckts av forskare från Salzburg universitet i Österrike. Läs mer i en artikel i Science News, Flower lures pollinators with smell of honeybee fear.

Referens
A. Heiduk et al. Ceropegia sandersonii mimics attacked honeybees to attract kleptoparasitic flies for pollination. Current Biology. Published online October 6, 2016. doi: 10.1016/j.cub.2016.07.085.

söndag 23 oktober 2016

Flow Hive - snart på Skälby!

Ni har säkert läst en hel del om det australiensiska företaget Flow Hive som blev en världsnyhet förra året. Det handlar om specialdesignade skattlådor med plastramar som kan vridas så att honungen rinner rakt ut genom en kran, utan avtäckning och slungning. Uppfinningen finns nu över hela världen och du kan läsa mycket om den på deras hemsida där det även finns massor av bra filmer med tips från biodlare som använder Flow Hive.

Nu har föreningen köpt en Flow Hive-kupa och kommer att prova den nästa sommar. Det blir mycket intressant att se hur våra bin anpassar sig till kupan och framför allt blir det spännande när det är dags för skattning. Vi kommer förstås att skriva regelbundet om satsningen under 2017.

tisdag 18 oktober 2016

Småskalig produktion av bivaxsalva - namninsamling


Många biodlare har provat producera bivaxsalva som hudvårdsprodukt. Problemet är att sådana salvor måste möta alla krav som ställs för läkemedelsproduktion och det är omöjligt för en småskalig producent att möta dessa krav. Nu startar SBR en namninsamling för att se över läkemedelslagstiftning och gör det möjligt för biodlare att producera bivaxsalva inom rimliga villkor. Här kommer uppropet.

Hej Biodlarsverige! 

Nu försöker vi påverka politiken! Det finns en motion om att regelverket kring småskalig produktion av bivaxsalva ska ses över. Den motionen får lite mer tyngd bakom sig om vi har en namninsamling att lägga fram för socialdepartementet. Namninsamlingen sker på http://www.skrivunder.com/smaskalig_produktion_av_bivaxsalva

Hoppas att många ska skriva under och önskar därför hjälp med att sprida detta i föreningarna. 

Bivax är en ren naturprodukt från bikupan som använts av människan i olika hudvårdsprodukter så länge vi har hållit bin. För att få en mjuk salva som kan appliceras på huden måste vaxet blandas ut med en vegetabilisk olja. Denna produkt används av många biodlare då det känns miljövänligt att undvika kemikalier på huden och sekundärt i naturen.

När bivax och rapsolja blandas har man producerat ett läkemedel. Om man för ut en enda burk bivaxsalva på marknaden (ger bort eller säljer till någon utanför familjen) bryter man mot läkemedelslagstiftningen vilket har en straffsats på 2 års fängelse. För att kunna sälja eller ge bort en burk bivaxsalva till vänner eller arbetskamrater måste biodlaren registrera sig som läkemedelsproducent (4000:-/år) samt registrera alla olika salva-varianter (600:-/styck).

Många biodlare har önskemål om att kunna tillverka ett fåtal burkar bivaxsalva som de ger bort eller säljer i mindre skala. Många icke-biodlare har önskemål om att kunna få köpa någon enstaka burk bivaxsalva på en arbetsplats eller en marknad. I många andra sammanhang görs undantag för väldigt småskalig produktion. Salva som är ämnade för djur hör till kemikalieinspektionens domäner och där finns en gräns på produktion av salva under 100 kg innan man måste registrera sig som producent.

Vi vill att regelverket kring småskalig produktion av bivaxsalva ska ses över så att det blir möjligt att ge bort eller sälja bivaxsalva lagligt utan stora kostnader. Det finns en inlämnad motion till riksdagen som innehåller denna information. Den motionen behandlas av riksdagen i vår.

Biodlarna kommer överlämna skrivelse med bifogad namninsamling till socialdepartementet.

Skriv under namninsamlingen.

torsdag 13 oktober 2016

Styrelsen informerar

Styrelsen träffades tisdag 4 oktober, mest för att förbereda årsmötet och ta fram all dokumentation. Här kommer några punkter som kan vara intressanta för våra medlemmar.
  • Två lådor honung har försvunnit från klubbhuset och vi har ingen information om vem som har tagit dem. Vi får byta kod till låset inför nästa säsong.
  • Nu har föreningen ett Swish-konto (123 379 4393) så att folk kan bl a köpa föreningens honung via mobilen.
  • Vaxsmältardagen, 12 november kl 10.00. Medlemmar ta med sig egen hink om de vill ha vax från egna ramar. Conny ordnar kaustiksoda och grönsåpa. Vi behandlar alla samhällen med oxalsyra
  • Kallelsen till årsmötet kommer att skickas i början av november. Vi ber alla medlemmar anteckna datumet i almanackan - söndag 20 november, kl 13.30 på Studieförbundet Vuxenskolan (mer information kommer snart här på Biodling i Kalmar)
  • Skälby julmarknad, lördag 4 december. Vi har nu 16 frivilliga medlemmar har ställer upp för att sköta parkering och försäljning och vi hoppas att få in flera namn. Med så många frivilliga kan vi dela upp arbetet i kortare pass så att ingen behöver stå i kylan särskilt länge.
  • Kursverksamhet 2017 Vi kommer att köra 3 studiecirklar 2017 i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Fredrik Thunberg leder kursen Häng med in i bikupan och har huvudansvar även för Mitt första år som biodlare. Henrik Haglund och Anders Häggblom tar hand om kursen Mitt andra år som biodlare. Kursledarna ska snart träffa Vuxenskolans kontaktperson för att bestämma kursstart, annonsering osv.

söndag 2 oktober 2016

Bikupa på balkongen, mitt i Stockholom


Intresset för biodling växer starkt i många storstäder, inte minst i Stockholm. Ett TV-reportage av SVT Nyheter Stockholm, Hon har 20.000 bin som närmsta grannar, intervjuar biodlaren Maria Antipas som har en bikupa på sin balkong på Valhallavägen, mitt i stan. Hon har hållit på med biodling i fyra år nu och får cirka 20 kg honung från sin kupa som står direkt utanför vardagsrummets fönster. Eftersom det växer många lindar på Valhallavägen präglas hennes honung av just lind. Hon rekommenderar biodling som hobby för stadsbor men betonar att man ska gå med i en förening och gå en kurs först.

lördag 1 oktober 2016

Bimöte på Skälby 25 september

Säsongens sista ordinariemöte, 25 september, kändes mer som högsommar än höst. Dagens huvuduppgift var städning och en hel del skräp togs bort (se bilden).

Under mötet diskuterade vi montering av FlowHive-kupan som kommer att ske på vaxsmältardagen 12 november, då vi även ska smälta vax. Alla är varmt välkomna och aktiviteterna börjar kl 10.00 då vi även ska grilla lite, kratta löv och oxalsyrebehandla samhällena. Utöver det ska vi också ha så mysigt och trevligt som man bara kan ha i en bigård i november!