fredag 1 april 2016

Integration och biodling

Svenska Bins projekt Bee Welcome lanserar tre inspirationsfilmer som vänder sig till nyanlända, arbetsförmedlingen, biodlarföretag och biodlarföreningar runt om i Sverige. Med filmerna vill Svenska Bin visa att biodlingsbranschen är en outnyttjad resurs när det gäller att skapa arbetstillfällen. I filmerna berättar biodlingsföretagaren Lars Pettersson från Värmland och biodlaren Mustafa Alkhateeb från Syrien hur man kan skapa fler jobb åt nyanlända.

Arbetsförmedlingen i Norrköping, Malmö och Stockholm har visat intresse för integrationsprojektet Bee Welcome, som lanserades i samband med den internationella biodlingskongressen i Malmö 11–13 mars. I samband med kongressen publicerades även en debattartikel i Metro om projektet Bee Welcome.

Mustafa Alkhateeb från Syrien var en av deltagarna under kongressen. Efter en kortare praktik som han fick genom arbetsförmedlingen i Säffle har han idag fast jobb hos LP:s biodling i Värmland. Svenska Bin har spelat in tre inspirationsfilmer som ska spridas till biodlarföreningar, biodlarföretag, arbetsförmedlingen och på sociala medier.

Södra Kalmar biodlardistriktets distriktsordförande Örjan Vestgöte hör till dem som är entusiastiska över projektet. Han undersöker nu möjligheterna att placera ut bikupor på en plats i Kalmar län för att få igång ett samarbete med nyanlända.

Se filmen med Mustafa Alkhateeb på arabiska
Se filmen med Mustafa Alkhateeb på svenska
Se filmen med Lars Pettersson, ägare till LP:s biodling (nedan)


Källa: Pressmeddelande från Svenska Bin på myNewsdesk,

Inga kommentarer: