söndag 29 mars 2015

Honungsforskare startar annorlunda kampanj

Honungsforskarna Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez i Lund är världskända för sitt arbete med de medicinska effelterna av mjölksyrabakterier i färsk honung. De har upptäckt att mjölksyrabakterier kan ersätta antibiotika i sårbehandling och startar nu en kampanj för att kunna finansiera produktion, försäljning och fördjupad forskning. De har skrivit ett brev till alla biodlare i Sverige för att väcka uppmärksamhet kring kampanjen som tillämper en ny metod, s k crowd funding. Crowd funding innebär att om man har en bra idé eller projekt men saknar pengar så kan folk bidra med en liten slant mot att de får något eller för att de känner starkt för projektet.

Vi (Tobias Olofsson) och (Alejandra Vásquez) vill ta fram världens bästa alternativ till antibiotika då resistens är ett allvarligt problem idag. Vi blev första forskarna i världen att avslöja varför vild och färsk honung har använts som folkmedicin för att läka sår i tusentals år. Hemligheten var att honungsbin faktiskt tillsätter världens största flora av mjölksyrabakterier i deras färska honung. 

Vi är nu 100 % säkra på att vår upptäckt kan komma att ersätta antibiotika på olika områden. Denna folkmedicin kan vara både historiens och framtidens bästa antibiotika men i levande form. Honungens mjölksyrabakterier tar död på dagens alla kända sjukdomsbakterier, inklusive antibiotikaresistenta bakterier. 

Efter 10 års forskning vill vi nu ta steget ut och utveckla världens bästa alternativ till antibiotika för medicinsk användning. Vårt mål är att återskapa denna folkmedicin, standardisera den och göra den medicinskt säker att erbjudas till behövande för att bl.a. läka sår.

Läs deras informationsbrev om kampanjen.

Titta på denna korta film om sårbehandling med färsk honung.

torsdag 19 mars 2015

Utbildningar om bihälsa

Apis mellifera, European Honey Bee, The by David Illig, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by David Illig

Vi välkomnar Lotta Fabricius Kristiansen, vikarierande utvecklingskonsulent för SBR, till distriktet med två utbildningsdagar, en i Högsby och en på Ingelstorp. Hon kommer att föreläsa kring bihälsa och det kommer att finnas gott om tid för diskussion och frågor.

Lördagen den 11 april kl. 10.00-16.00, Staby Gårdshotell, Högsby 
Även visning av honungshanteringsrummet och informationsbigården. Staby Gårdshotell serverar lokal mat och kaffe.
Anmäl dig till: Jerry Johansson e-post: jerry@stormsteg.se telefon: 0491-20596
Arrangör: Högsbyortens biodlarförening, Södra Kalmar biodlardistrikt.

Söndagen den 12 april kl. 09:30-16:00. Naturbruksgymnasium Ingelstorp, Smedby.
Anmäl dig till: Lars Jonsson lars56jonsson@telia.com telefon: 0485-562036
Arrangör: Kalmarbygdens biodlare, Södra Kalmar biodlardistrikt.

lördag 14 mars 2015

Bin på nya frimärken

Bild: Postmuseum/Emmelie Golabiewski
26 mars släpper Posten en ny frimärksserie med bin som huvudmotiv.De vackra frimärken har skapats av illustratören och formgivaren Emmelie Golbiewski och visar bin i olika miljöer, som stadsbin i bilden till höger.

Lanseringen sker vid Postmuséet den 26 mars (Lilla Nygatan 6 i Gamla stan, Stockholm) och där kan du möta Emmelie Golbiewski samt lyssna på ett föredrag om biodling av Hanne Uddling.

Läs mer på Postmuséets hemsida.

söndag 8 mars 2015

Våren är här

Bild: J Sundström

Idag har det varit cirka 15 grader i Kalmar och bina flög i vårvärmen. Jim Sundström tog denna bild idag av ett ungbi på vintergäck. Hur ser man att det är ett ungbi? Jo, vingarna är inte det minsta slitna och de skimrar i solskenet.

torsdag 5 mars 2015

Kloramfenikol i honung och vax

A super full of honey by richardoyork, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by richardoyork

Livsmedelsverket hittade spår av det förbjudna läkemedlet kloramfenikol i honung från fyra olika biodlare under åren 2011-2014. Undersökningar visade ingen otillåten användning av substansen men prov från importerad industriell vax upptäcktes innehålla kloramfenikol och där fanns en möjlig koppling. 

Livsmedelsverket har skickat ut ett brev, Spår av främmande substanser i honung, som varnar biodlare från att använda vax som inte är avsett för honungsproduktion. Dessutom ska man kontrollera innehållsförteckningen. SBR skriver mer om fallet i en nyhet, Kloramfenikol i honung och vax, och avslutar så här:

Ännu så länge kan ingen säga vad som är orsaken till att kloramfenikol har påvisats i svensk honung. SBR kommer bevaka utvecklingen kring den här saken och kommer tillsammans med Biodlingsföretagarna att fortsätta ställa frågor till Livsmedelsverket. Även om vi inte fått något underlag för att utpeka vax som källan till kontaminering med kloramfenikol i de svenska honungsproverna, så kommer vi också att ta kontakt med vaxfabrikanterna för att diskutera de frågeställningar som situationen har föranlett.

Oavsett är vår rekommendation att endast använda vax som är avsett för användning i bisamhällen och att endast använda tillåtna medel för bekämpning av sjukdomar och parasiter.

onsdag 4 mars 2015

Kungliga bin i Oslo


Den svenska kungafamiljen har ju bikupor på Solliden och nu har även den norska kungafamiljen egna bisamhällen. En artikel i den norska tidningen VG, Nytt prosjekt har gitt 140 kilo «dronning-honning», beskriver hur tre bisamhällen placerades för ett par år sedan i Dronningparken bakom slottet i Oslo. Biodlingen var bara en del av en större satsning på ekologisk odling och mångfald i parken. Tusentals växter planterades och gräset fick växa högt för att locka pollinerande insekter och fåglar till parken. Många besökare blev skeptiska eftersom gräset inte blev klippt och vilda växter fick breda ut sig men under sommar 2014 blev parken full med fågelsång och surrande insekter. Förra årets honungsskörd blev 140 kg och burkarna säljs på marknader med den exklusiva etiketten.

Artikeln i VG har även en fin video om projektet och intervju med den ansvariga biodlaren Ragna Ribe Jørgensen. Se filmen.

söndag 1 mars 2015

Biodling på flygplats


Vi har skrivit mycket här om stadsbin men en ny trend börjar skapa rubriker runt om i världen, nämligen biodling på flygplatser. Flygplatser har stora grönområden nära landningsbanorna som inte används men som kan vara hem till ett rikt växtliv och framför allt pollinerande insekter som bin. Trenden började i Hamburg, Tyskland och har nu spridit sig till USA.

En flygplats som satsar på biodling är Seattle i nordvästra USA. Ett radioreportage (klicka nedan) från nättidningen Science Friday, Airport Apiaries, Now Boarding, rapporterar om initiativet och intervjuar den ansvariga biodlaren Bob Redmond. De har nu 25 kupor på flygplatsen och planterar bivänliga växter i områden på utkanten av flygplatsen för att locka humlor, fjärilar och andra insekter. Om du tror att flygplatshonung skulle innehålla spår av t ex flygplansbränsle visar labbtester inga spår av skadliga ämnen och honungen fick grönt ljus.

Läs mer:
Now Cleared for Landing at Airports: Bees (New York Times)
Sea-Tac Airport adds 500,000 bees

Klicka på den röda knappen nedan för att lyssna på radiointervjun med Bob Redmond.