fredag 23 maj 2014

Satsning på svensk honung

Sveriges biodlare har för första gången satsat på att ta fram en gemensam plattform för att marknadsföra svensk honung och informera konsumenterna om hur viktig binas pollinering är för vår livsmedelsförsörjning här i Sverige. Webbplatsen Svenska bin samlar information om svensk honung och biodling och ska lyfta fram alla som producerar, marknadsför och säljer honung från biodlaren till kockar och miljöforskare. Bakom projektet står Svenskt Sigill, Biodlingsföretagarna, Svensk Honungsförädling, Västgötahonung, Sveriges Biodlares riksförbund, Svensk Landskapshonung och Bimäster.

Var tredje tugga vi äter är beroende av pollinering. Frukter som äpplen och plommon, jordgubbar, blåbär och hallon behöver alla binas pollineringstjänster. När bina besöker blommorna för att samla nektar sprider de pollen och hjälper växterna att bilda frukter och frön. Bönder och odlare som har bin i närheten får större skördar samt bättre och saftigare frukter och bär.
– Vi vill berätta att den svenska honungen och bina är nödvändig för odlingen av vår egen mat här i Sverige, och ge konsumenterna ledning när de står framför det stora utbudet i butikshyllan, säger biodlaren Lotta Fabricius Kristiansen som är projektledare för Svenska Bin.

Idag kommer bara hälften av honungen som säljs från svenska marker. Undersökningar har visat att både butiker och konsumenter är villrådiga över utbudet och många undrar vad som skiljer den svenska från den importerade, som i vissa fall har en lägre prisnivå.
– Alla världens bin utför ett viktigt arbete med att pollinera vår mat. Men bara svenska bin kan pollinera maten här i landet. I slutändan motiveras ett högre pris med att de svenska bina utför en tjänst för svensk natur och våra odlare och bönder. Vårt budskap är ”välj svensk honung, pollinera mera”, berättar Lotta Fabricius Kristiansen.
– Det här är första gången svenska biodlare gör en så stor gemensam satsning.

Inga kommentarer: