onsdag 27 november 2013
Bekämpningsmedel i pollen leder till bidöd
Det finns många teorier om vad som ligger bakom Colony Collapse Disorder (CCD) som ligger bakom den omfattande bidöden i många länder, främst USA. Många tror att det finns flera bovar i dramat: varroakvalstret, ensidigt jordbruk, olika virusangrepp, pesticider mm. En ny studie från University of Maryland, USA, har studerat hur mycket pesticider som finns i olika pollensorter som samlas av bin (läs mer i artikeln Scientists discover another cause of bee deaths, and it's really bad news).
Forskarna samlade in pollen från många växter som sina testbin flög på och hittade många olika pesticider (upp till 21 pesticider i det sämsta fallet). De har upptäckt att bin som har tagit hem pollen med höga halter pesticider har blivit betydligt mer sårbara för parasiten Nosema ceranae och detta kan leda till att hela samhället dör. Det som var nytt i studien var att även fungicider (bekämpningsmedel mot svamp) tros bidra till CCD. Tidigare trodde man att fungicider var inte farliga för bin men nu får man fundera på allvar om användningen av olika pesticider inom jordbruk och hur det påverkar biodling.
Läs forskningsartikeln Crop Pollination Exposes Honey Bees to Pesticides Which Alters Their Susceptibility to the Gut Pathogen Nosema ceranae.
söndag 24 november 2013
Årsmöte 2013
Årsmötet är igång |
Föreningen har en ny ordförande, Henrik Haglund, som ersättar mig (Alastair Creelman) och jag blir i stället vice-ordförande och fortsätter som webbansvarig. Föreningens styrelse ser nu ut så här:
- Henrik Haglund - ordförande
- Alastair Creelman - vice ordförande, webb
- Erik Olsson - sekreterare
- Lennart Johansson - kassör
- Toby Hillmalm - bigård
Styrelsen: Lennart Johansson, Conny Johansson (suppleant), Toby Hillmalm, Henrik Haglund, Alastair Creelman, Erik Olsson |
Under mötet gick vi genom allt som har hänt inom föreningen under 2013 - läs föreningens verksamhetsberättelse för 2013. Vi diskuterade också möjliga aktiviteter för 2014 - till exempel eventuell utflykt, anskaffning av vaxsmältningsutrustning, förbättringar på paviljongen och klubbhuset och nya inköp till slungrummet. Förslag från medlemmar vä'lkomnas. Ta bara kontakt med någon i styrelsen.
Vi antog två motioner som ska skickas till distriktets årsmöte: en om att marknadsföringsmaterial från SBR borde vara gratis och en om en återgång till de tidigare reglerna för honungsbedömning. Vi ska också driva frågan om seniormedlemskap för våra äldre medlemmar.
Mötet avslutades med smörgåstårta och kaffe samt lotteri för alla som fick godkänt i honungsbedömningen. Nu kan vi lägga 2013 till handlingarna. Tack till alla som hjälpte till och vi ses 2014!
torsdag 21 november 2013
Konferens för yrkesbiodlare
Biodlingsföretagarna håller sin årliga konferens för yrkesbiodlare 7-9 Februari 2014 på First Hotel Billingehus i Skövde. Temat för årets konferens är Biodling för hållbar framtid – Biodiversitet, Hälsa och Miljö. Programmet innehåller många intressanta föreläsningar, diskussioner, biredskapsutställning och Biodlingsföretagarnas årsmöte.
Konferensens kostar 1430 kr inklusive lunch, middag och fika och sedan tillkommer olika paketpris på logi. Man kan även besöka endast en dag. Alla priser och detaljer finns i konferensprogrammet.
måndag 11 november 2013
In i dimman
I bilderna syns (nästan) Toby och Kjell som kom tidigt för att koka vattnet. Till lunch blev det grillkorv och isterband som uppskattades av de blöta men glada medlemmarna. Vi höll på från cirka 09.30 till 15.00 men nu är biåret 2013 avklarat och nu väntar bara årsmötet 24 november.
Bilderna: J. Sundström
söndag 10 november 2013
Bina smartare än vi trodde
Vet vet att bin är smarta men forskare vid australiensiska Macquarie University har publicerat en artikel som visar att de kan ta komplicerade beslut och till och med kan avstå från ett beslut när underlaget är svårtolkat. Forskarna Clint Perry och Andrew Barron har skrivit artikeln Honey bees selectively avoid difficult choices som nyligen har publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
Testbin fick flyga i en testmiljö mot 2 olika födokällor, den ena med en sockerlösning och den andra med bittert smakande kinin. De lärde sig snabbt att välja det rätta alternativet och lärde sig snabbt även när man ökade svårighetsgraden och försökte lura dem. Men när uppgiften blev för svår och risken för att hamna fel var för stor avstod bina från att välja. Detta visar att bin har en viss problemlösningsförmåga och att de fattar någorlunda medvetna beslut.
Läs mer
- Artikel i ATL: Honungsbin bättre på att tänka än man kan tro.
- Artikel i Ars technica: Do bees know what they don’t know?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)