måndag 30 januari 2012

Varroabekämpning i bikupan ökar virusinfektion tillfälligt

Oxalsäurebehandlung bei den Dadantvölk by blumenbiene, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  blumenbiene

Ny forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitetet (SLU) visar att varroabekämpning med kemiska acaricider ökar förekomsten av virus i samhället men att effekten avtar när kvalstren dör. Forskarteamet under Barbara Locke har just publicerat en artikel om sin forskning.i en artikel i tidskriften Applied and Environmental Microbiology.

Enligt pressmeddelandet från SLU:
- Barbara Locke och hennes kollegor vid SLU beskriver i en artikel i Applied and Environmental Microbiology att den kemiska bekämpningen mot kvalstren till en början förvärrar virusinfektionerna bland bina. Det kan bero på att det kemiska medel som används i kuporna, tau-fluvalinate, försvagar bina och/eller påverkar deras immunförsvar. Så småningom minskar dock även virusinfektionen mer och mer, allt eftersom de virusöverförande kvalstren dör, men virusinfektionen minskar inte lika fort som kvalstren dör. Därför är det viktigt att bekämpa kvalstren tidigt på säsongen så att virusnivån inför invintringen är så låg som möjligt, och att bara bekämpa med tau-fluvalinate vid höga kvalsternivåer.

söndag 29 januari 2012

Vaktbin

a bee at work by Andreas., on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  Andreas.

Brittiska BBC rapporterar om en annorlunda roll för bin - som vaktbolag. Greenfield Valley Heritage Park i norra Wales är et park med flera historiska byggnader som har drabbats av förstörelse och vandalism de senaste åren. För att skydda området föreslår förvaltningen att inte bara bygga staket men även låta lokala biodlare sätta upp flera bikupor runt parken i förhoppningen att bina ska avskräcka vandalerna. Dessutom ska bina bidra till områdets förnyelse genom att pollinera ängarna och därmed främja biodiversiteten.

Läs mer i artikeln Bees 'could deter vandals' at Greenfield heritage park.

fredag 27 januari 2012

Register över svensk biodling efterlyses

beehives by _edivad, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  _edivad

Biodlingsföretagarna och Sveriges biodlares riksförbund föreslår ett register över landets bigårdar i ett brev till landsbygdsdepartementet enligt en artikel i Lantbrukets Affärstidning ATL, Biodlare vill ha register. Idag finns det cirka 10 000 biodlare i Sverige och upp till 150 000 bisamhällen men ingen vet säkert eftersom det finns många som inte är registrerade någonstans. Inför en översyn av lagstiftning om bisjukdomar är det viktigt att inventera landets bigårdar för att snabbt kunna agera vid sjukdomsfall. Egen kontroll av registret via nätet är också önskvärd.

 – Vi anser att lagstiftaren bör utreda krav på utmärkning av bigårdar och en eventuell registreringsplikt i ett digitalt register.

söndag 22 januari 2012

Aktiviteter inför våren

Innan bina kommer ut och arbetet i bigården kommer igång finns det flera intressanta aktiviteter att lägga in i almanackan för dig som bor i Kalmartrakten.

Torsdag 15 mars
Ingmar Wahlström (Torsås Bf) föreläser om Kvalitet i honungsproduktion. 
  • Hur du på enklaste sättet kan följa gällande livsmedelslagstiftning i din honungshantering.
  • Vem, vad och hur lagen gäller.
Plats: Studieförbundet Vuxenskola, Norra Långgatan 34, Kalmar
Tid: 19.00 - 21.00
Arrangör: Kalmarbygdens Biodlare
Mer information: Alastair Creelman, creelman@telia.com

Söndag 18 mars
Professor Ingemar Fries från Sveriges Lantbruksuniversitet, landets främsta forskare inom biodling, kommer till oss söndag 18 mars (11.00 - 15.00)Kolbodagården, söder om Kalmar. Han ska föreläsa om de olika forskningsprojekten som han arbetar med.
Missa inte detta unika tillfälle!
kl 11.00-12.45 Redskapsförsäljning: Kennerth Fransson, Eriksmåla (kennerth.f@telia.com)
Anmälan till: Ann-Marie Hagelin 013-177892,  070-3846962
Arrangör: Södra Kalmar läns biodlardistrikt

Söndag 25 mars
Vårupptakt, Capellagården, Vickleby, Öland. Temat blir pollinerande insekter och en representant från Station Linné föreläser. Kaffe serveras.
Tid: 14.00 - 16.00
Arrangör: Ölands bf

För mer information om vad som händer inom distriktet i år se distriktets hemsida.

fredag 13 januari 2012

Bilder från Ingelstorp 1960

Lennart Karlsson, ordförande i Nybros biodlarförening, har lånat mig ett antal fina bilder från 1960 som visar bland annat när Materialboden vid distriktsbigården i Ingelstorp byggdes. Bilderna är förmodligen tagna under våren 1960 och en del läsare känner kanske igen några av dem som är med i bilderna. Mannen som inspekterar ramarna är Ragnar Lindgren som var föreståndare på Ingelstorp 1959-1966 och bina han studerar är Pagliastammen från drottningodlaren Valfrid Nilsson Öland. Montern som visas är förmodligen ett distriktsmöte på Ingelstorp men vi vet inte vem som står bakom disken.

Vi kan bara identifiera ett fåtal som syns i bilderna men om du känner igen någon skriv gärna en kommentar här eller ta kontakt med Lennart Karlsson 0481-15132.

onsdag 11 januari 2012

Allt om bin 2012

Konferensen Allt om bin 2012 hålls 30-31 marsFirst Hotel Grand, Bankgatan 1, Alingsås. Huvudtalaren i år är Dr Mario Pahl, forskare vid Würzburg Universität i Tyskland vars forskning presenteras i denna månads Bitidning (läs artikeln Kognition hos honungsbin). Han ska föreläsa om sin nyligen avklarade doktorsavhandling om honungsbinas beteende och verklighetsuppfattning.

Konferensen erbjuder flera parallella spår och du kan välja föreläsningar och diskussioner inom områden som Biodlingsteknik, Blommor och bin, Honung och hälsa, Starta en föreningsbigård, Bihälsa och Pollen.

Tid: Fredag den 30 till lördag den 31 mars kl 12.00
Plats: First Hotel Grand, Bankgatan 1, Alingsås
Kostnad: 1 365 kr med del i dubbelrum och 1 685 kr för ett enkelrum från lunch till lunch, all kost ingår. För den som enbart önskar delta på seminariet är kostnaden 100 kr/dag.
Anmälan: Skriftlig anmälan senast den 12 mars till maj-britt.jarnvall@biodlarna.se eller Sveriges Biodlares Riksförbund, Trumpetarevägen 5, 590 19 Mantorp.

Ladda ner programmet som pdf.


torsdag 5 januari 2012

Parasitfluga bakom bidöden i USA?

Dying Bees by operaticomnivore, on FlickrForskare vid San Francisco State University i USA har hittat ännu en tänkbar orsak till den ökända bidöden som har drabbat amerikanska bin under de senaste åren. Enligt en artikel i tidningen The Globe and Mail (Parasitic fly could explain honey bee die-off) har forskarna hittat en parasitfluga, apocephalus borealis, som lägger sina ägg i biet. Biet blir passivt och förvirrat och lämnar kupan innan det dör och detta kan vara en orsak till Colony Collapse Disorder (CCD) som har drabbat så många bisamhällen i landet.

Forskarna kan inte säga att flugan är huvudorsaken till bidöden men det kan vara en av flera orsaker som tillsammans har skapat problemet. Flugan har hittills varit parasit hos humlor men nu tros ha även riktat sig in mot honungsbin. Forskningsprojektet utökas nu för att undersöka problemet vidare.

Bild:
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic License  by  operaticomnivore