onsdag 30 november 2011

Förbjuden antibiotika i svensk honung

Mjölby kommun har belagt ett parti honung hos Svensk Honungsförädling AB med saluförbud enligt en artikel på FoodMonitor.se, Förbjuden antibiotika i svensk honung. I honungen har de hittat den förbjudna antibiotikan kloramfenikol.

"Vid en rutinprovtagning så har jordbruksverket hittat kloramfenikol i honung på Svensk Honungsförädling. Det är saluförbud på den nu. Vi har nolltollerans på antibiotika i animaliska produkter”, säger Helena Wistrand, Livsmedelsinspektör, Mjölby kommun.

”Det här är oerhört allvarligt. Jag avbröt min semester i fredags när jag fick höra det här. Det är förbjudet att ha antibiotika i honung”, säger Christer Ankarlid, vd i Svensk Honungsförädling AB.

Det handlar om totalt 252 kg honung som har levererats av en privatperson. Enligt artikeln har det funnits fall utomlands där enstaka biodlare har sprayat antibiotika på sina bina för att bekämpa bakterieinfektioner. Här i Sverige har detta inte inträffat förr och den berörda biodlaren är förstås upprörd och menar att han inte har använt förbjudna medel. Länsstyrelsen i Västmanlands län har tagit prover och undersöker vidare.

”Vi har varit ute på plats och hämtat in mera material som går till analys hos Livsmedelsverket. Vi kan inte dra några slutsatser än”, säger Per Sahlander, länsveterinär, Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Inga kommentarer: