lördag 28 augusti 2010

Paris kanske Europas bivänligaste huvudstad


Biodling i centrala Paris ökar ständigt enligt en artikel från brittiska BBC, Paris fast becoming queen bee of the urban apiary world.Idag finns det cirka 400 bisamhällen i centrala Paris, på hustak eller i trädgårdar och trenden verkar tydlig. Flera kända restauranger har nu egen honungsproduktion för att hänga med i trenden med lokalproducerade råvaror.

Stadsbin verkar vara betydligt mer produktiva än sina lantliga kusiner med en genomsnittsproduktion på 50 kg per samhälle per år (c:a 30 kg på landet). Paris har haft ett förbud mot pesticider de senaste 10 åren och det kan kanske förklara varför stadsbina inte har drabbats av sjukdomar lika mycket som resten av landet. Stadskärnan har många parker och trädgårdar och en mer varierad flora än jordbruksområden: bin i Paris samlar in cirka 250 olika sorters pollen enligt en undersökning mot bara 15-20 på landet.

onsdag 25 augusti 2010

Honungsfestival i Kristinehamn


Den 24-25 september arrangeras årets Honungsfestival i Kristinehamn. Festivalen fokuserar på fyra områden: biodling, trädgård, turism och lokal matproduktion. Här visar man upp alla aspekter av biodling och honungsproduktion med syfte att skapa intresse kring branschen i stort och förhoppningsvis rekrytera nya biodlare i regionen. Under helgen finns flera intressanta föreläsningar samt utställningar, försäljning och matlagning - det mesta med anknytning till trakten och/eller honung.

Bakom festivalen står representanter för Sveriges biodlare och producenter av lokal mat och turism i Kristinehamnsområdet. Ett lämpligt utflyktsmål inför höstmörkret. För program och mer information besök festivalens webbplats.

Om någon som läser detta åker till festivalen och kan skicka mig ett kort reportage med några bilder så publicerar jag gärna det.

torsdag 19 augusti 2010

Polisbil attackerad av bin

En kort film på Expressen TV visar hur en amerikansk polisbil ockuperades av en bisvärm. Som vanligt med svärmar var de inte så farliga; de bara tyckte att polisbilen såg ut som ett bra ställe att vila på. En biodlares bil hade tydligen råkat ut för en olycka och bina hade rymt därifrån.

Se filmen på Expressen TV.

onsdag 18 augusti 2010

Skola och hembygdsförening samarbetar kring biodling



Bo Henrysson är fårbonde i Toragärde, en by utanför Påryd söder om Kalmar. Han har några bisamhällen i mindre skala som hobby. Han är med i Karlslunda hembygdsförening och de bestämde sig för ett par år sedan att bygga en demonstrationskupa för att visa hur biodling går till. Demonstrationskupan byggdes i sammarbete med elever från Pårydskolan och sedan dess har hembygdsföreningen och skolan haft ett gott samarbete med, till exempel, temadagar med eleverna där de får lära sig lite om biets värld.

Samtliga besökare i hembygdsparken har nu möjlighet att titta in i ett bisamhälle och uppleva deras arbete på närmare håll. I framtiden kommer ett nytt  bisamhälle att producera honung som delvis kommer eleverna på skolan till del. De tar gärna emot besök där de kan berätta mer om anläggningen och hembygdsparken. Ta kontakt med Bo Henrysson, tel 070-5663380.

Text och bilder: B. Henrysson

söndag 15 augusti 2010

Drottninginseminering



På bimötet den 15 augusit visade Erik Olsson hur det går till att inseminera drottningar. Han hade lånat utrustning från Södra Kalmar Läns distrikt och tog med sig en ung drottning till mötet. Att inseminera drottningar är en viktig del i avelsarbetet. Drottningen stoppas in i ett plaströr och sövs. Under mikroskop kan man sedan inseminera henne med spermier från ett flertal drönare som har klämts. Processen följdes med stort intresse av flera medlemmar även om det var svårt att se exakt vad som hände. Drottningen piggnade till en kort stund efteråt och vi får se nu hur hon blir nästa år.

söndag 8 augusti 2010

Morgonpigga bin lär sig bäst

Ny forskning visar att bin som flyger tidigt på morgonen lär sig nya dofter snabbare än de som flyger senare på dagen. En ny artikel hos brittiska BBC (Honeybees 'cleverer' in the morning) beskriver hur forskare vid Universitetet i Kostanz, Tyskland, testade binas inlärningsförmåga vid olika tider under dagen

Professor Giovanni Galizia och kollegor testade 1000 bin genom att se hur snabbt de lärde sig att koppla en viss färgnyans och doft med föda. De såg att bina lär sig snabbast att känna igen nya färger och dofter när de flyger tidigt på morgonen. Att vara morgonpigg har tydliga fördelar i kampen om föda!

Läs forskningsrapporten, The early bee catches the flower - circadian rhythmicity influences learning performance in honey bees - Marina Lehmann, David Gustav and C. Giovanni Galizia (Behavioral Ecology and Sociobiology 2010)

onsdag 4 augusti 2010

Användning av Apistan

Preparatet Apistan, som har använts av många biodlare för att bekämpa varroa under de senaste åren, har ännu inte godkänts. Detta betyder att en veterinär (genom ett apotek) kan ansöka om att få förskriva ett inom EU godkänt preparat på licens. Information om reglerna finns nu på SBR:s hemsida, som jag citerar nedan.

Apistan har ännu inte godkänts, men som det tidigare informerats om kan en veterinär (genom ett apotek) ansöka om att få förskriva ett inom EU godkänt preparat på licens. Information om licensförskrivning finns här

Licensförskrivning sker efter den enskilde veterinärens bedömning och ordination. Läkemedelsverkets roll är att ta ställning till den sökta licensen från fall till fall.

Om en licensansökan med tillhörande motivering från apotek/veterinär är komplett och godtagbar kan Läkemedelsverket, enligt eget utsago, ofta fatta beslut samma dag som ansökan kommit in.

Tiden därefter till att läkemedlet finns hos användaren hänger på samspelet apotek-veterinär-biodlare.

Om Du vill behandla dina bin med Apistan (och inte har kvar Apistan i ditt lager) gör då följande:
- Ta kontakt med en distriktsveterinär/veterinär
- Kontakta även ett apotek och undersök om de kan leverera Apistan

Här kan du ladda ner produktresumé som kan användas som underlag för licensansökan.

Det pågår arbete angående möjligheterna för att erhålla en generell licens.
Så fort som vi får fram mer information kommer den att läggas in här på hemsidan samt skickas till föreningar och distrikt.

tisdag 3 augusti 2010

Videoklipp om biodling

Biodlingssajten Bisidan.se har börjat samla intressanta videoklipp om biodling som är värda att titta på. Just nu finns det filmer om biets livscykel, honungsproduktion, amerikansk yngelröta, varroa och oxalsyrabehandling. Bisidan.se har flera intressanta sidor som till exempel en blogg med inlägg från medlemmarna och ett diskussionsforum.