tisdag 23 april 2024

Bimöte om salvor



Det var en kall, bitande nordlig vind på dagens bikurs och bimöte.

På bikursen vägde vi bikuporna för att veta att de har foder fram till dess blomningen drar igång i början av maj. Och det hade de, gott om mat. Det var varmt på täckbrädorna så allt är som det ska.

Dagens tema var cerat och salvor gjorda på bivax och oljor. Malin Komstedt redogjorde för vilka ingredienser som ingår, tillverkning och förpackningar.

Deltagarna valde mellan ren vax/kokosolja eller med tillsats av eterisk olja (apelsin). När de små burkarna kallnat var det dags att prova.


Text och bilder: E. Olsson

tisdag 9 april 2024

Honungsprovning och föreläsning om honungssensorik

Photo by Cristina Marin on Unsplash

Välkommen att träffa honungssommelier Petra Varenhed som kommer berätta om sin verksamhet med sorthonung, sensorik och som honungssommelier.

Tid och plats: Söndag den 28 april kl 14.00 i IOGT-lokalen, Algutsrum, Öland.

Honungssensorik är kunskapen om hur vi upplever honung genom smak och doft. Detta är en föreläsning som ger oss verktyg att kunna beskriva vår honung för kunder och andra intresserade. Att göra smakbedömningar är ett redskap i arbetet med att marknadsföra, utveckla och utvärdera våra produkter. I föreläsningen ingår en honungsprovning med olika sorters honung.

Petra Varenhed är yrkesbiodlare och driver Petras Bikupa, i Jämjö 2 mil öster om Karlskrona. För två år sedan utbildade hon sig till Honungssommelier i Bologna, Italien. Petra sitter också i Biodlarnas förbundsstyrelse och är kontaktperson bl.a för Kalmar län

Efter föredraget och honungsprovningen kommer vi att avsluta med fika till självkostnadspris. För att veta hur många som kommer vill vi att du anmäler dig på Ölands Biodlares hemsida. www.olandsbiodlareforening.se eller klicka på länken http://www.olandsbiodlarforening.se/page_199.html
På den här sidan finns också en karta till IOGT Algutsrum, Törnbottenvägen 17.

För mer information kontakta Göran Borgö 070-2677886, goran.borgo@gmail.com

Mötet arrangeras av Ölands Biodlare och Södra Kalmar läns biodlardistrikt.

söndag 7 april 2024

Bisäsongen börjar!

 

Bisäsongen 2024 inleddes på Skälby med nästan 20 grader i luften och 14 medlemmar på plats. Före mötet var det dags för den första träffen för nybörjarkursen, Mitt första år som biodlare. De fick en introduktion till biodling av Erik Olsson med mycket diskussion om allt de kommer att arbeta med under sommaren (se bilden längst uppe till vänster).

På bimötet presenterade Erik en ny modell av en drönarram som fått namnet "Röda ramen" (se bilden längst nere till höger). Ramen är röd för att man ska se att det är en ram som bina bygger drönarceller i. Många varroakvalsterhonor går in cellerna och lägger där sina ägg. Biodlaren skär bort detta "fribygge" då ynglet har täckts av bina.

Tanken med "Röda ramen" är att den sitter i kupan hela tiden, permanent. Man kan göra en första urskärning i början av maj. Då finns det både täckt och öppet yngel. Det är möjligt att få en viss uppfattning om förekomsten av mängden kvalster redan då. Inom tre veckor, innan det nya ynglet kläcks, gör man en ny urskärning och får en ännu klarare bild av läget. Och blir faktiskt av med många kvalster som längre fram på sommaren skulle ha flerdubblats. Genom att drönarbygget upptar en liten yta, 25 % av en lågnormalram, kan den användas mer flexibelt. Vi får se hur det går.

Nästa helg är det dags för den andra studiecirkeln, Mitt andra år som biodlare, att komma igång och sedan ses vi för nästa ordinarie möte 21 april, kl 13:30.