måndag 30 augusti 2021

Bin behöver även träd

Photo by Azimbek Assarov on Unsplash

Bin behöver mer än bara blommornas pollen och nektar, träden är minst lika viktiga, i synnerhet ek, enligt en artikel på Forskning.se, Bin behöver fler träd. Forskare från Lunds universitet har studerat vilka miljöer i jordbrukslandskapet som gynnar det röda murarbiet och upptäckt att binas fortplantning går bäst i närhet av träd. Pollen från framför allt ek var ett väldigt viktigt inslag i binas kost. Dessutom finns det gott om boplatser i trädbevuxna miljöer. Ekpollen var till och med den viktigaste näringskällan under våren. 

Forskarna tror att även andra biarter gynnas av pollen från träd. Enligt en av forskarna, Johanna Yourstone:

Det går att föreställa sig att fler arter bin gynnas av träd generellt, och inte bara av till exempel sälg som är en välkänd blomresurs tidigt på våren. Att ek inte producerar nektar och anses vara vindpollinerad gör den förmodligen förbisedd som bi-resurs, och överhuvudtaget så saknas det ordentlig information om vad de flesta vilda bin föredrar att äta.

En av slutsatserna från studien är vikten av en artrik miljö med både blommor och träd och att jordbrukslandskapet behöver biologisk mångfald för att pollinerande insekter ska trivas.

Referens
Yourstone, J., Karlsson, M., Klatt, B. K., Olsson, O. &. Smith, H. G. (2021) Effects of crop and non-crop resources and competition: High importance of trees and oilseed rape for solitary bee reproduction. Biological Conservation, Vol 261, ISSN 0006-3207.

söndag 29 augusti 2021

Hösten kommer - bimöte och marknad


Det regnade inte under dagens bimöte, hurra! Vi var 10 medlemmar som kunde följa dagens planering, alltså hugga ved och bygga pallar samt den obligatorisk fikan  Tack alla som deltagit i dagens sysslor.

Den 19 september arrangeras evenemanget Höst på Skälby och där vill vi delta i så klart! Vill du vara med och hjälpa till att sälja honung och bidra till att sprida lite kunskaper om biodling är du hjärtligt välkommen. Arrangemanget ska pågå från kl 11-15 (om inga andra coronarestriktioner tillkommer). Margaretha och Conny startar vid 11 och vi behöver några som kan avlasta dem vid 12.30 senast 13.00 Om du kan ställa upp ta kontakt med Jadwiga Johansson på 073 1813558.

Text och bilder: Jadwiga Johansson



söndag 15 augusti 2021

Bimöte 15 augusti

 

Bild: E Olsson

På nybörjarkursen idag skördade vi honungen från kuporna och slungade. Därefter behandlade vi samhällena med myrsyra mot varroakvalster. Myrsyran dödar även kvalster som finns i täckt yngel. Halmkupan trummades för att få ut bina. Även rök användes.

Medlemmarna fick hämta sina Biforbeställningar idag och vi tackar Anders Wizping som levererade hinkarna.

På onsdag 18 augusti kl. 18:00 kommer vi att börja fodra bina i bigården på Skälby. Då är det bra om alla gör det samtidigt för att undvika röveri.


söndag 1 augusti 2021

Studiebesök vid distriktsbigården


Vi var 17 medlemmar som besökte distriktsbigården vid naturbruksgymnasiet i Ingelstorp. Vår egen Henrik Haglund är nu föreståndare där och han berättade om bigården och verksamheten. Bigården har idag 14 samhällen. Henrik har städat och renoverat stugan med bland annat ett slungrum med ny 4-ramars slunga. Dessutom finns det ett förråd för lådor och ramar samt en liten verkstad.

Bigården är en gemensam resurs för hela distriktet och här kan biodlare hämta larver från avelsdrottningar, köpa drottningar (600 kr/st) och även avläggare på 10 ramar (1800 kr). Ta kontakt med Henrik (076-0103629) om du är intresserad. En viktig sak att komma ihåg är att inte ta med sig varken redskap eller bin till bigården på grund av risken för smittspridning. Däremot får du gärna komma med nya oanvända lådor eller anna utrustning när du hämta något därifrån. Diskutera gärna först med Henrik helt enkelt.

Nästa bimöte är åter på Skälby söndag 15 augusti 13:30. Alla som har beställt Bifor måste komma då för att hämta sina hinkar. Dessutom ska vi behandla bigårdens samhällen med myrsyra om temperaturen tillåter.