lördag 2 november 2019

Honung, ett av världens mest förfalskade livsmedel

Public domain on Pixabay
Vi rapporterade tidigare om en internationell honungstävling där nästan hälften av alla bidrag hade fuskat. En debattartikel på Livsmedel i fokus av Anita Falkenek, vd för Krav, och Britt Rahm, vd för Svenskt Sigill, Honungsfusket för miljoner måste stoppas, tar upp problemet med fusk inom honungsindustrin.

Fusket handlar oftast om honung som importeras från länder utanför EU och kontrollerna är allt för få för att kunna upptäcka den falska honungen. Branschorganisationen Biodlingsföretagarna vill gärna se att Livsmedelsverket tar en mycket aktivare roll i att kontrollera importerad honung. Priset på inhemsk honung är bland de lägsta i Europa och importörerna dumpar priserna ännu mer. Det finns även exempel på honung som hade sålts som svensk men innehöll importerad honung från Kina.

Författarna vill se bättre konsumentinformation och framför allt certifiering.

Konsumenter och butiker som vill ha äkta vara, bör till att börja med undvika misstänkt billig honung. Allra säkrast är att välja certifierad honung, som ekologisk Krav-märkt eller Svenskt Sigill-märkt honung. I certifierad honung finns ingen risk för antibiotikarester eftersom certifieringen inte tillåter användning av antibiotika. Certifierad honung har många fler fördelar, bland annat är området tre kilometer runt Krav-certifierade bikupor i huvudsak Krav-certifierat, EU-ekologiskt eller av naturligt ursprung. Svenskt Sigill märker endast honung från biodlingar i Sverige, vilket gynnar pollinering av svenska frukter och grönsaker.

Inga kommentarer: