lördag 30 november 2019

Oxalsyrabehandling på bigården

Bild: E. Olsson
Idag, lördag 30 november, behandlade vi bina på Skälby med oxalsyra. Detta behövs för att minska antalet varroakvalster i samhällen. Vi har tagit hand om föreningens bin men har också behandlat övriga samhällen. Oxalsyra har också lämnats på flaska för egen behandling. Vi såg bin i bistocken men det var svårt att behandla dem,som syns i bilden.

fredag 29 november 2019

Biodling på Facebook

Bild: Public domain on Pixabay
Facebook finns det många bra grupper för biodlare där du får bra idéer och chansen att diskutera aktuella frågor med andra biodlare. Kalmarbygdens Biodlarförening har gruppen Kalmarbi Facebook men vill du verkligen utöka ditt nätverk kan du testa följande grupper.

Föreningar i distriktet



Nationella grupper

Internationella grupper

Du får gärna höra av dig med tips på andra intressanta grupper.

tisdag 26 november 2019

Biodling i krigsdrabbad Jemen

Honey from Yemen #honey #yemen #pure_hon by D@LY3D, on Flickr
"Honey from Yemen #honey #yemen #pure_hon"
(
CC BY 2.0) by D@LY3D
Honung är en riktig delikatess i Jemen och biodling har varit en viktig sysselsättning i över 2000 år. Specialiteten är sidr-honung, en mycket dyr och eftertraktad honung som kommer från sidrträdets väldoftande blommor. Men idag är Jemen ett land i krig och få delar av landet har undkommit. En artikel på Yahoo News, Tough times for Yemen honey trade as war drags on, beskriver hur svårt det är idag att bedriva biodling och de stora förlusterna som drabbar alla i branschen.

En biodlares två bil förstördes av raketer när han körde honung och bin från sina kupor nära frontlinjen. Att transportera bisamhällen till områden med blommande träd är direkt livsfarligt. Antalet produktiva bikupor uppskattas ha krympt med 90% under kriget och produktionen är väldigt låg. Alla gränser är stängda och det är nästan omöjligt att exportera längre. Före kriget var jemenitisk sidr-honung en mycket eftertraktad och dyr lyxprodukt i de finaste affärerna i städer som Dubai.

Jag har själv köpt en liten burk sidr-honung på en resa i regionen för några år sedan och kan intyga om både en imponerande smakupplevelse och ett imponerande prislapp.

söndag 24 november 2019

Årsmöte 2019

En gråmulen söndag i november och dags igen för Kalmarbygdens Biodlarförenings årsmöte 2019. 23 medlemmar samlades på Skälby Gård och Lars Berggren valdes som mötesordförande. Under mötet fick vi ta del av föreningens verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, ekonomi och budget för det kommande året. Från årets verksamhet kan man lyfta fram följande:
  • Föreningen har nu 100 medlemmar
  • Vi har haft 13 bimöten under säsongen
  • Vi har deltagit i 5 marknader
  • Studiecirkeln Mitt första år som biodlare genomfördes med 12 deltagare.
  • Honungsförsäljningen har gått bra med 4H-kaféet som partner
  • Årets resultat var 22 870
  • Det har lämnats in cirka 5000 kilo honung till honungsdepån
  • Antalet sidvisningar på denna hemsida under året har varit 22 926 
Planen för 2020 är att driva två studiecirklar: en för nybörjare och en fortsättningskurs. Vi ska också bygga en enkelt toalett och ett pentry. För att göra detta plus skötseln av bigården mm behöver vi arbetskraft! Föreningen har nu 100 medlemmar där ett 20-tal är aktiva. För att vår bigård ska fungera krävs att vi producerar honung och samhällen och det sker till största delen i kursverksamheten men även av medlemmar som är skickliga på att tillreda honungen. Vidare behövs medlemmar som kan hjälpa till med evenemang, renovering, gräsklippning, bevattning, bakning, fadderskap samt service till medlemmarna i form av bifor och bihälsoprodukter. Hör av dig till styrelsen via epost eller vår Facebooksida.

Styrelsen för 2020:
Muhamed Tatarević (Ordförande),  Erik Olsson, Jadwiga Johansson, Tina Burvall, Tímea Zsuzsanna Popucza, Margaretha Bjerker, Börje Nilsson.

Mötet avslutades med sedvanlig smörgåstårta, kladdkaka och kaffe. Tack för ett gott biår!

lördag 9 november 2019

Vaxsmältning och höststädning


Idag var novembervädret precis så grått och blött som det brukar vara när vi har vår vaxsmältningsdag på bigården. Ett tappert gäng på cirka 15 personer samlades för att smälta vax, rengöra gamla ramar, räfsa löv och städa bigården inför vintern. Ramarna får kokas och borstas och all vax rinner sedan ner i våra kärl. Trots duggregnet var det god stämning och arbetsuppgifter varvades med många diskussioner om biåret och invintring. Jadwiga Johansson hade lagat en mycket god lunch med rödbetssoppa, kycklinggryta, ris och äppelkaka som uppskattades av hela arbetsstyrkan.

Tack till alla som ställde upp idag! De som inte hann smälta sin vax får kommer i morgon, söndag den 10 november.


lördag 2 november 2019

Honung, ett av världens mest förfalskade livsmedel

Public domain on Pixabay
Vi rapporterade tidigare om en internationell honungstävling där nästan hälften av alla bidrag hade fuskat. En debattartikel på Livsmedel i fokus av Anita Falkenek, vd för Krav, och Britt Rahm, vd för Svenskt Sigill, Honungsfusket för miljoner måste stoppas, tar upp problemet med fusk inom honungsindustrin.

Fusket handlar oftast om honung som importeras från länder utanför EU och kontrollerna är allt för få för att kunna upptäcka den falska honungen. Branschorganisationen Biodlingsföretagarna vill gärna se att Livsmedelsverket tar en mycket aktivare roll i att kontrollera importerad honung. Priset på inhemsk honung är bland de lägsta i Europa och importörerna dumpar priserna ännu mer. Det finns även exempel på honung som hade sålts som svensk men innehöll importerad honung från Kina.

Författarna vill se bättre konsumentinformation och framför allt certifiering.

Konsumenter och butiker som vill ha äkta vara, bör till att börja med undvika misstänkt billig honung. Allra säkrast är att välja certifierad honung, som ekologisk Krav-märkt eller Svenskt Sigill-märkt honung. I certifierad honung finns ingen risk för antibiotikarester eftersom certifieringen inte tillåter användning av antibiotika. Certifierad honung har många fler fördelar, bland annat är området tre kilometer runt Krav-certifierade bikupor i huvudsak Krav-certifierat, EU-ekologiskt eller av naturligt ursprung. Svenskt Sigill märker endast honung från biodlingar i Sverige, vilket gynnar pollinering av svenska frukter och grönsaker.

fredag 1 november 2019

Kurs i att brygga egen mjöd


Vill du börja brygga egen mjöd så finns det en kurs för dig! Studieförbundet Sensus arrangerar en studiecirkel i Örsjö med start söndag den 10 november. Kursen består av 3 kurstillfällen och 9 studietimmar totalt.

Vikingarnas dryck, gudarnas dryck eller honungsvin - kärt barn har många namn! Mjöd är en av världens äldsta drycker och i denna kurs går vi igenom alla steg i mjödbryggning samtidigt som vi pratar historia, smaksättning, kemi och variationer. Oavsett om du är intresserad av mjöd ur ett kulturhistoriskt perspektiv eller bara vill testa något nytt är du varmt välkommen!