torsdag 7 februari 2019

Kan bin räkna?

Photo by Magda Ehlers from Pexels
Ny forskning från Australien tyder på att bin har förmågan att räkna objekt, åtminstone på en enkel nivå, enligt en artikel i den brittiska tidningen The Guardian, Spelling bees? No, but they can do arithmetic, say researchers. Vi vet redan att flera däggdjur och fåglar klarar av att räkna men nu tror forskarna att även bin kan ha en mycket enkelt räkneförmåga.

Forskarna har testat detta genom att låta bin gå in i en labyrint där de först ser ett antal gula objekt, till exempl tre. Sedan får de välja mellan två nya rum i det ena rummet ser de två gula objekt plus en söt vätska i belöning, i det andra finns det fyra gula objekt och en vätska som smakar illa. De lär sig snabbt att rummet med ett objekt mindre ger en belöning. Sedan gör de samma experiment men med blåa objekt och belöningen kommer när de väljer rummet med ett objekt mer. På detta sätt lär de sig att gul betyder minus ett och blå betyder plus ett.

Referens
Numerical cognition in honeybees enables addition and subtraction. Scarlett R. Howard, Aurore Avarguès-Weber, Jair E. Garcia, Andrew D. Greentree, Adrian G. Dyer. Science Advances 06 Feb 2019, Vol. 5, no. 2, DOI: 10.1126/sciadv.aav0961

Inga kommentarer: