torsdag 28 februari 2019

Varroaresistenta bin - möte på Öland

Ölands biodlarförening arrangerar ett intressant möte om varroaresistenta bin söndag den 10 mars, kl. 14.00 -16.00, på Albökegården, Öland. Mötet handlar om Biodlarnas VSH-projekt som syftar till att hitta och avla fram honungsbin med resistens mot varroa. Projektet har pågått en tid och nu kommer projektledaren Rickard Johansson till Öland och berättar om sitt arbete och resultat. Ingen avgift för distriktets medlemmar. Kaffe och macka ingår. Mötet ordnas i samarbete med biodlardistrikt södra Kalmar län.

Anmälan: alboke@olandsbiodlarforening.se. Ange antal personer som kommer

Alla hälsas välkomna!

tisdag 26 februari 2019

Världens största biart återfunnen

Världens största bi, Wallace's Giant Bee (Megachile pluto), har nyligen återupptäckts i Indonesien, det första fyndet på nästan 40 år. Många trodde att arten hade blivit utrotad men nu finns det möjligheter att rädda jätten. Biet är ungefär lika lång som en vuxen persons tumme (39 mm) och bygger sitt bo intill ett teremitbo, helst i orörda skogar. Det största hotet mot biet är miljöförstörelse på grund av skogsavverkning.

Lyssna på ett kort radioreportage om biet av SR Vetenskapsradion: Världens största bi lever fortfarande.

måndag 18 februari 2019

Distriktets årsmöte

Bild: E. Olsson
Södra Kalmar läns biodlardistrikt höll årsmöte i Rydbergsgården i Algutsrum på Öland söndag den 10 februari. Ölands Biodlarförenings ordförande Göran Borgö hälsade alla välkomna. Förhandlingarna flöt på bra under Göran Backrots ledning och avslutades i god stämning.

Det strömmar in nya biodlare i våra föreningar. Idag finns det 602 medlemmar i distriktets 10 föreningar, en ökning med 10% under 2018.

Den nya distriktsstyrelsen består av: Per Berg (Mönsterås-Ålem, ordförande), Lars Jonsson (Öland, sekreterare), Kenneth Johansson (Torsås, kassör), Göran Backrot (Öland, vice ordf),  Anna-Lena Gustafsson Modig (Döderhult), Pia Naga (Nybro) och Tina Burvall (Kalmar). 

Distriktets förslag till verksamhetsplan för 2019 omfattar följande:
  • Måla om invändigt i distriktets förråd i Ingelstorp.
  • Kurs i drottningodling i distriktets bigård Ingelstorp.
  • Aktivitet den 31 augusti för att uppmärksamma 100 år SBR.
  • Distriktet sponsrar en aktivet på Stabygården.
  • Upptaktsmöte med föredrag på Capellagården Öland.
  • Informationsträffar för den nya förordningen om bisjukdomar mm.
  • Aktivitet om honungsbedömning.
  • Kurs om vax i textil och kurs i salvatillverkning.
  • Administrativ kurs för nya förtroendevalda.

torsdag 7 februari 2019

Kan bin räkna?

Photo by Magda Ehlers from Pexels
Ny forskning från Australien tyder på att bin har förmågan att räkna objekt, åtminstone på en enkel nivå, enligt en artikel i den brittiska tidningen The Guardian, Spelling bees? No, but they can do arithmetic, say researchers. Vi vet redan att flera däggdjur och fåglar klarar av att räkna men nu tror forskarna att även bin kan ha en mycket enkelt räkneförmåga.

Forskarna har testat detta genom att låta bin gå in i en labyrint där de först ser ett antal gula objekt, till exempl tre. Sedan får de välja mellan två nya rum i det ena rummet ser de två gula objekt plus en söt vätska i belöning, i det andra finns det fyra gula objekt och en vätska som smakar illa. De lär sig snabbt att rummet med ett objekt mindre ger en belöning. Sedan gör de samma experiment men med blåa objekt och belöningen kommer när de väljer rummet med ett objekt mer. På detta sätt lär de sig att gul betyder minus ett och blå betyder plus ett.

Referens
Numerical cognition in honeybees enables addition and subtraction. Scarlett R. Howard, Aurore Avarguès-Weber, Jair E. Garcia, Andrew D. Greentree, Adrian G. Dyer. Science Advances 06 Feb 2019, Vol. 5, no. 2, DOI: 10.1126/sciadv.aav0961

tisdag 5 februari 2019

Kommande bimöten i distriktet

Högsbyortens biodlarförening arrangerar ett bimöte söndag 17 mars, kl. 13.00 - 15.30 på Staby Gårdshotell, Högsby. Gästtalaren är Lars Johansson, Skogens honung, Vimmerby. Han kommer att berätta om sin väg till biodlingen: hur han startade sitt företag, hur det har vuxit till Lars enda försörjning, hur han jobbar för att kunna ta tillvara olika sorters honung och hur han gör sorthonung. Det finns även tid för provsmakning av sorthonung.
Ingen avgift. I pausen serveras kaffe.
Uppvidinge Biredskap är på plats och säljer biredskap.
Mötet arrangeras i samarbete med Södra Kalmar Biodlardistrikt.
Alla hälsas välkomna!

Ölands biodlarförening arrangera ett biodlarkafé 17 februari på Wannborga resturang i Köpingsvik. Då diskuteras bland annat de nya reglerna om bitillsyn.

Nybroortens biodlarförening ordnar en föreläsningskväll måndag 11 februari kl 18:30 på Vuxenskolan i Nybro. Peter Englen från Uppvidinge Biredskap kommer och föreläser om bisjukdomar samt berättar om sitt urval av produkter.

söndag 3 februari 2019

Min första sommar som biodlare - vår nybörjarkurs startar 14 april


Årets nybörjarkurs, Min första sommar som biodlare, startar söndag 14 april under ledning av Adam Hjort-Ström och Timea Zsuzsanna Popucza. Kursen, some arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet, består av 8 träffar på bigården, 10.30-13.00, varannan söndag (ojämna veckor) fram till 21 juli.

Kursen löper över hela biåret varannan söndag från mitten av april till slutet av juli. Under sommaren kommer vi gemensamt gå igenom och sköta ett antal bisamhällen och kommer då stöta på alla praktiska moment som du behöver kunna för att skaffa egna bin, detta varvat med teori. Du kommer under kursen få möjlighet att köpa en s.k. avläggare (litet bisamhälle med äggläggande drottning) av en föreningsmedlem och dessa får du ha på föreningsbigården under sommaren för att flytta dem till hösten. Känner du dig inte redo att skaffa egna bin så är det absolut inget krav, du kan få ut lika mycket av kursen ändå.

Tipsa gärna dina vänner som är nyfikna på att börja med biodling! 

lördag 2 februari 2019

Storsatsning på lokalt producerade livsmedel

Bo Malmsten (Bild: Biodlarna)
Biodlarna har inlett ett helt nytt samarbete med LRF för att tillsammans skapa bättre villkor för lokala företag inom gröna näringar.

-Vårt mål är att tillsammans skapa bättre förutsättningar för lokala företag att nå ut med sina närodlade produkter, berättar Bo Malmsten, Biodlarna.

LRF:s förbundsstyrelse har nyligen tagit beslut om att starta branschen: LRF Lokal Mat & dryck.Som representant för Biodlarna ingår Bo Malmsten i detta nystartade nätverk för småskaliga företag inom förädling av basprodukter i jordbruket.

-Vi hoppas att detta kan bli ett bra samarbete för oss inom småskalig livsmedelsproduktion där vi kan diskutera och påverka frågor som rör oss. Exempelvis förbättrade villkor för lokala producenter, samarbetsformer, skattefrågor och andra organisationsfrågor. Om vi arbetar tillsammans med dessa frågor blir vi en större röst som kan påverka, tror Bo Malmsten.

LRF tillsätter en tjänst på 75 procent att arbeta med detta, och satsar 1,2 miljoner per år på den nya verksamheten Lokal Mat & dryck.

- Lokala producenter av mat och dryck är en växande marknad. I Sverige finns över 3000 företag inom småskaliga företag inom jordbruk, berättar Bo Malmsten.

I vår organisation Biodlarna är det fler och fler som väljer näringsbiodling för att i mer eller mindre utsträckning kunna försörja sig på sin biodling. Under året anordnar vi därför en kurs som särskilt riktar sig till biodlare som företagare, berättar Bo Malmsten.

Källa: Pressmeddelande från Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) på myNewsdesk.