tisdag 18 juli 2017

FlowHivedrottning märkt

För några veckor sedan tog vi en svärm och gav dem vår nya FlowHive-kupa som nytt hem. Vid söndagens möte på Skälby var det dags att hitta och märka drottningen. Samhället är fortfarande ganska litet (se bilden) men yngel finns och vi får se hur utvecklingen går under resten av sommaren. Det blir inte mycket honung i år men förhoppningsvis får vi ett starkt samhälle till nästa säsong.
Nu har vi ju också koll på den nya gulmarkerade drottningen!

Drittningen gulmarkeras
Under utveckling

söndag 16 juli 2017

Temamöte om honungskvalitet

Ingmar Wahlström leder diskussionen
Dagens gäst på Skälby var Ingmar Wahlström från Torsås, vice ordförande i SBR och ordförande i SBRs kvalitetskommitté, som pratade om honungskvalitet. Vi var 13 medlemmar som deltog i mötet och det blev en bra diskussion om olika aspekter av honungsproduktion.

När smakar honung som bäst frågade Ingmar som inledning. Svaret är självklart - direkt från kakan. Om det smakar bäst på kakan kan vi fundera över hur vi bäst kan bevara smaken och känslan av färsk honung. När vi silar och rör om honungen tillför vi luft och det påverkar smaken. Om vi dessutom värmer upp honungen försvinner viktiga ämnen. Försiktig behandling är det som gäller alltså. Ett förslag var att inte finsila och i stället försöka skumma bort eventuella partiklar. Se till att du håller ditt redskap rent och byter bort till exempel silar med jämna mellanrum.

Som livsmedel styrs all honungsproduktion av Livsmedelsverkets föreskrifter och där hittar du alla gällande regler. Biodlare som endast säljer sin egen honung utan tillsatser betraktas som primärproducenter. Producerar du mer än 1000 kg per år får du anmäla din produktion till länsstyrelsen. Honung som innehåller andra substanser eller tillsatser får inte marknadsförs som honung och i stället får det heta något i stil med blandning av honung och xxx. Om bina har dragit på lind/ljung/raps osv får det heta lindhonung men inte om du smaksätter den under produktionen. Du får gärna lägga till ortsnamn (Kalmarhonung, Ölandshonung osv) och det har visat sig vara en framgångsrik försäljningsstrategi. Honungskvaliteten bygger på tre ben: honungsbedömningen (vattenhalt och renhet), bihusesyn och etikettreglerna.

Andra intressanta fakta:

  • konsumenter idag vill helst köpa mindra burkar (500g och mindre)
  • glasburkar ska användas bara en gång och sedan gå till återvinning
  • profilering av lokala honungssorter samt sorthonung är en framgångsrecept
Ett stort tack till Ingmar för en mycket givande möte.



onsdag 12 juli 2017

Amerikansk yngelröta - faran över

Alla prov som togs i samband med utbrottet av amerikansk yngelröta i Ebbetorp för någre veckor sedan har varit negativa och det finns inga spår av sjukdomen, enligt bitillsynsman Pierre Danielsson. Samhället som drabbades brändes upp direkt efter upptäckten. Men samtidigt är det viktigt att alla biodlare lär sig förebyggande åtgärder och ser till att få flyttillstånd innan man flyttar bin eller utrustning utanför församlingen.