Trots anor från vikingatiden finns det få i Sverige som drycker mjöd. Drycken görs med honung och vatten och nu börjar ett antal biodlare i landet att satsa på mjödbryggning. Ett initiativ av företaget Mjödhamnen som heter Expedition Lokalt Mjöd åker landet runt med en specialanpassad bryggeribuss och brygger mjöd med honung från storbiodlare.
En artikel på sajten Helagotland.se, Gotländskt mjöd på väg till butik,berättar om mjödbussens besök hos biodlaren Åsa Persson i Väte, Gotland. Hon producerar cirka 17 ton honung per år från 200 samhällen och en del av produktionen kommer nu att säljas som mjöd via Systembolaget. Honungen kommer att jäsa i 10-12 dagar och sedan lagras det i Hällefors i Västmanland hos Mjödhamnen.
Resultatet blir en grumlig dryck med en alkoholhalt på 12-14%. Undrar om mjödbussen kommer snart till Kalmar län.
Läs mer om biodlaren Åsa Persson.
Bild:
by eirikso
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar