måndag 29 augusti 2011

Nytt från Torsås


Våra grannar i Torsåsbygdens Biodlare har i år tagit över huset på Karlskronavägen som de tidigare delade med PRO. Huset blir nu klubbhus och där finns det möteslokal, kök och plats för redskapsförsäljning. Dessutom har de ytterligare ett hus som kan användas som förråd. Föreningen har startat 2 nya samhällen plus en avläggare och har nyligen slungat sin första omgång honung. Tanken är att föreningen sköter några gemensamma samhällen i den nya bigården nästa år. Husen behöver lite uppfräschning men den gemensamma bigården kan förhoppningsvis locka flera nya medlemmar så småningom.

Föreningen träffas varje måndag cirka 18.00 för gemensam fika och diskussion. Ta kontakt med ordföranden Roger Svensson (070.8662413)

söndag 28 augusti 2011

Radioreportage om honungsproduktion


Finska YLEs lokala morgonprogram, God morgon Västnyland, gjorde nyligen ett reportage hos Raseborgs Honung i Karis, väster om Helsingfors. Företaget drivs av Lotta Myllyharju som har hållit på nu i 5 år.

- Visst finns det en konkurrens inom branschen men hittills har all honung gått år varje år, konstaterar Lotta Myllyharju. Verksamheten inleddes som en bisyssla men utgör nu ett heltidsjobb.

 Lyssna på radioreportaget (öppnas i ett nytt fönster)

lördag 20 augusti 2011

Humlor hittar alltid den kortaste vägen

Bumble Bee by Richard Towell, on FlickrDen norska sajten Forskning.no har en intressant artikel om humlornas förmåga att lösa komplicerade matematiska problem för att hitta den kortaste vägen mellan blommorna (se artikeln Humlens tankeflukt). Forskare vid Royal Holloway University of London har gjort experiment för att undersöka hur humlor flyger mellan blommorna och om de kan lära sig den optimala vägen. Resultaten visar tydligt att de lär sig snabbt att flyga den kortaste och effektivaste vägen även om den inte är så självklar. Ibland kan den kortaste totala ressträckan vara lite mer komplicerad än att bara ta den rakaste vägen mellan alla punkter.
Enligt forskaren Nigel Raine:
- Vi foreslår at biene sammenligner rutene de allerede har fløyet mot nye ruter de tar. Den enkleste forklaringen vil da være at de lagrer den korteste ruten i minnet og sammenligner med den siste ruta. Hvis denne er kortere, så kan de forlate den eldre ruta og velge den nye isteden.

Läs forskningsrapporten: Mathieu Lihoreau, Lars Chittka, Steven C. Le Comber and Nigel E. Raine: Bees do not use nearest-neighbour rules for optimization of multilocation routes, Biology Letters, (2011)

Bild:
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License by  Richard Towell 

lördag 13 augusti 2011

Bigården nymålad


Under de senaste 2 veckorna har vår bigård på Skälby fått en rejäluppfraschning. Föreningar i kommunen har fått möjligheten att få hjälp med t ex måleriarbete: Hantverkare utan jobb får göra arbetspraktik i kommunens regi och föreningar får hjälp med jobb som annars hade tagit betydligt mer tid. Alla våra byggnader är nu målade och fina, även invändigt som syns i det ovanstäende bildspelet.

Vi deltog som vanligt i Stadsfesten idag genom att sälja honung på Kaggensgatan (se bildspelet). Vi hade ju tur med vädret och fick träffa många nyfikna turister och Kalmarbor. Ett stort tack till Jenny, Kjell, Daphne, Sascha och Torbjörn för hjälp med försäljningen.

tisdag 9 augusti 2011

Biodling uppmuntras i Afghanistan

En jordbruksskola i Afghanistan försöker introducera biodling som alternativ inkomstkälla till vallmoodling. Denna film från den brittiska armén visar hur lokala bönder får utbildnig i biodling. Stora resurser har satts in den senaste tiden att förstöra vallmoodling och produktionen av opium i Afghanistan och även om biodling inte ger samma inkomster är det kanske ett steg i rätt riktning. Dessutom kommer bina att ge fördelar för bönderna som vill ha fruktträd och andra grödor.

En fara som nämns i filmen är att rebellerna hotar alla som samarbetar med myndigheterna och i synnerhet utländska trupper men trots dödshot så verkar det att det finns bönder som hoppas på bättre tider framöver. Läs mer i en artikel på sajten Treehugger, Beekeeping Replaces Opium Farming in Afghanistan.

lördag 6 augusti 2011

Mjödbryggning ny trend i Sverige

Mjød - Ice cold by eirikso, on Flickr
Trots anor från vikingatiden finns det få i Sverige som drycker mjöd. Drycken görs med honung och vatten och nu börjar ett antal biodlare i landet att satsa på mjödbryggning. Ett initiativ av företaget Mjödhamnen som heter Expedition Lokalt Mjöd åker landet runt med en specialanpassad bryggeribuss och brygger mjöd med honung från storbiodlare.

En artikel på sajten Helagotland.se, Gotländskt mjöd på väg till butik,berättar om mjödbussens besök hos biodlaren Åsa Persson i Väte, Gotland. Hon producerar cirka 17 ton honung per år från 200 samhällen och en del av produktionen kommer nu att säljas som mjöd via Systembolaget. Honungen kommer att jäsa i 10-12 dagar och sedan lagras det i Hällefors i Västmanland hos Mjödhamnen.

Resultatet blir en grumlig dryck med en alkoholhalt på 12-14%. Undrar om mjödbussen kommer snart till Kalmar län.

Läs mer om biodlaren Åsa Persson.


Bild:
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic Licenseby  eirikso