fredag 15 juli 2011

Bikupor effektivt skydd mot elefanter


Många bönder i Kenya har stora problem med elefanter som gärna vill komma åt tomater, majs och potatis. Efter flera års framgångsrika satsningar har antalet elefanter i Kenya återhämtat sig och idag finns det cirka 7500 i landet. Men framgångsrik naturvård har en baksida och hittills har bönderna varit försvarslösa mot elefanterna.

Enligt en BBC artikel (Beehives stop elephant crop-raids in Kenya, Africa) finns det nu en miljövänlig metod som effektivt skyddar böndernas grödor mot elefanterna, nämligen bin! Ett forskningsprojekt har provat att skapa en ring av bikupor runt åkrarna. Bikuporna hänger från ett tråd mellan stolpar och denna ring verkar avskräcka elefanterna. Även om gadden inte går in i elefanternas hud kan bina irritera ordentligt om de kommer åt elefanternas ögon eller in i snabeln.

Dessa vaktbin skyddar idag 17 gårdar och ger en tvådelad belöning genom att skydda grödorna och ge bönderna en extra inkomst genom honungsförsäljning. Biodling lär växa kraftigt i Kenya framöver på grund av elefanter!

Inga kommentarer: