fredag 28 augusti 2009
Intervju med Lars Olsson
Bild: J. Sundström
När började du med biodling?
Jag tror att det var 1939. Vi bodde strax utanför Kalmar, Törnebyslätt, och farfar hade bin. Pappa och jag hade hjälpt en granne med slungning och hade blivit intresserade av biodling. När farfar frågade om vi ville ha ett samhälle sade vi förstås ja. Jag var 12 år och fick uppdraget att hämta bina av farfar och ta hem dem. Jag cyklade hem cirka 3½ mil med en halmkupa på cykeln och var ganska försiktig när jag cyklade genom Nybro och Trekanten. Tänk om jag hade tappat bina mitt i byn! Vi satte kupan i källaren under natten och sedan förde in dem i en ny trågkupa som Pappa hade snickrat ihop. Sedan dess har jag haft bin, som mest 10-12 samhällen.
Andra minnen?
Under kriget var det en fördel att hålla på med biodling; man fick ju extra sockerranson. Alla hade nordiska bin och de var svåra att handskas med. De var aggressiva och gav ganska lite honung, ungefär 10 kg per samhälle, så man sålde aldrig honung som nu. Efter att ha hållit på själv ett tag insåg jag att jag behövde mer kunskap så jag gick till ett föredrag av en bikonsulent i Ljungbyholm och sedan blev medlem i biodlarföreningen där.
Något särskilt du minns från denna tid?
Vi brukade köra ut våra samhällen till Måleråstrakten senare på sommaren när ljungdraget började. Jag minns en gång när en bekant skulle köra dit med cirka 90 samhällen (inklusive våra) i sin lastbil . Jag vet inte hur det gick till men bilen välte vid Orrefors och alla kupor slängdes ut på vägen. Du kan ana vilket liv det blev då! Vi fick åka dit med skyddskläder och stövlar och hjälpte till. Till slut fick vi ihop allt men det tog hela dagen. Polisen fick stänga av vägen och hela historien stod i Expressen dagen efter. Otroligt nog var det bara 8 av dessa samhällen som blev viselösa på grund av olyckan.
Hur är det idag?
Nu bor jag i lägenhet på stan och har bara 3 samhällen här på Skälby. Det räcker gott och väl.
Bild: A. Creelman
måndag 24 augusti 2009
Torsåsbygdens Biodlare
Våra grannar i Torsåsbygdens Biodlare har i år flyttat sin försäljnung av biredskap till en trevlig stuga med adress Karlskronavägen 12, Torsås. Föreningen har cirka 25 medlemmar och träffas varje måndag mellan 18.00 och 19.00 för att sälja diverse biredskap, fika och diskutera. Försäljningen omfattar glasburkar, vax, verktyg, handskar mm och det som inte finns kan förstås beställas. De köper även vax i klump för 30 kr/kg.
Ta gärna kontakt med föreningens ordförande Ingmar Wahlström (0486-32070, 070-9929330) för mer information eller hälsa på dem en måndag kväll. Bara två måndagsmöten kvar denna säsong (31 aug och 7 sept) men verksamheten kommer igång igen till våren.
söndag 23 augusti 2009
Intervju med brittisk biodlare
Den brittiska tidningen The Guardian har en bra artikel om en biodlare med 300 samhällen i Somerset i sydvästra England. Artikeln beskriver biodling i stort och sedan tar upp frågor om sjukdomar, allergi, produktion och lönsamhet.
Slutskattning
Idag var vi cirka 15 medlemmar som träffades på Skälby och helt plötsligt var det dags för slutskattningen. Sommaren är ju kort och trots att solen sken hela eftermiddagen var det dags att skörda våra kupor för den sista gången i år. Lite röveri hade vi eftersom en skattlåda hade en liten springa längst uppe och det väckte en hel del uppmärksamhet minst sagt! Nu gäller det att ta hand om all honung och så småningom sälja den.
lördag 8 augusti 2009
Stadsfesten i Kalmar
Svante från Smedby var den första lotterivinnaren, här tillsammans med Mormor (bild J. Sundström)
Lördag den 8 augusti var vi på plats på Kaggensgatan och sålde vär honung. 6-8 augusti är det ju Stadsfesten i Kalmar med massor av artister, konsert och dans men även föreningar får visa upp sig. Vädret kunde inte ha varit bättre och vi hade en stadig ström av intresserade förbipasserande som köpte lotter, honung och tittade på vår visningskupa.
onsdag 5 augusti 2009
Norsk artikel om biodling
Den norska dagstidningen Aftonposten har en bra artikel om biodling (Snart stikker biene - for godt?) som handlar mycket om de olika sjukdomarna som har drabbat biodlingen under de senaste åren; varroa, amerikansk yngelröta och förstås CCD (Colony Collapse Disorder). Artikeln beskriver situationen med biodling i USA och undrar om CCD är en möjlig hot mot även norsk biodling.
lördag 1 augusti 2009
Bin varnar om faror
Foto: B. Näslund
En ny artikel på BBC:s webbplats berättar hur bin varnar sina systrar om blommor som ska undvikas. Kanadensiska forskare har observerat binas beteende när de upptäcker en blomma som innehåller ett dött bi. Om bina misstänker att det finns rovdjur som spindlar vid en blomma kommunicerar de det i dansen som de utför inne i kupan.
Läs artikeln.
Drönarslakt
Påtagligt bevis för att drönareslakten nu är i full gång. Dessa bilder tog jag klockan 07.00 den 1 augusti och många av dessa drönare är fortfarande vid liv. Om än ett tidsbegränsat sådant eftersom de alla fått sista sticket av sina kompisar, arbetsbina.
Det intressanta är att se hur sugna getingarna är på att ta hand om liken. Getingar är ju rovdjur så de låter sig väl smaka av de drönare som bisamhället nu gör sig av med. Och innanför flustret väntar drivor med döende drönare på att bli utsläpade av arbetsbina, innan de blir bortforslade ifrån inflygningsbrädan.
Nu förbereder sig bisamhället på att vintern är i antågande. Då behövs inte längre drönarna, som ju bara finns till för fortplantningsprocessen. Och eftersom de är med och konkurrerar om vinterfodret så vill man bland arbetsbina inte föda dem längre. Tufft men sådant är livet i ett bisamhälle.
Bild och text J. Sundström
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)