söndag 7 juni 2009

Sveriges nationaldag - 2 svärmar på samma dag


Text och bilder: Jim Sundström

Fredagen den 5 juni var blåsig, mulen och med små, men täta regnskurar. Bina i mina sex huvudsamsamhällen satt inne. Lördagen den 6:e juni var strålande solig så nu blev det fart i samhällena igen även om rapsen var i stort sett överblommad.

Klockan 12.15 satt hela familjen och åt lunch när jag såg en svärm lämna samhälle nummer 6 i min bigård och den slog sig ner ca 3 meter högt i ett slånsnår knappt 15 meter öster om aktuell kupa. Men eftersom jag klippt drottningens båda vingar så sent som den 1 juni var jag helt lugn. Den svärmen kommer att gå tillbaka, när de ser att drottningen inte kan följa med. Trodde jag!

Svärmen slog i en huvudklump med ”skvättar” såväl över denna huvudsvärm som vid sidan av och efter några timmar hade skvättarna samlat sig till huvudsvärmen och inga som helst tecken på en återflykt till ursprungssamhället! Klockan 15.15 var det så dags för svärm nummer 2 ifrån mitt samhälle nr. 9. Mindre svärm, som slog i samma slånsnår, men på lägre, bekväm höjd och strax innanför ett elstängsel, som man var tvungen att forcera när svärmen skulle samlas in.

Mina tre reservbottnar var slut, eftersom jag tagit en svärm ifrån ett av mina andra samhällen den 26 maj samt gjort två avläggare ifrån andra samhällen med i stort sett färdiga drottningceller så sent som den 1 juni. Dessutom den svärm som nu gick på eftermiddagen kom ifrån det samhälle jag tog ursprungsdrottningen ifrån den 26:e för att göra en separat avläggare av. Efter att ha checkat med kollegor i föreningen fick jag rådet att kontakta Conny Johansson, som ju är en av våra erfarna svärmhämtare.

Conny satt med middagen men han var på plats inom en timme och resultatet av hans jobb kan ni själva studera på bildsviten jag passade på att knäppa medan Conny arbetade. Båda svärmar var lugna och mätta så några stora problem förorsakade de inte Conny trots att han ju fick ta ner den största svärmen ifrån en trappstege.

Det hjälper att ha reservmaterial till hands men eftersom jag började säsongen med endast 8 samhällen – har gjort mig av med två i mellantiden - så förväntade jag mig inte att behöva ha flera än tre reservbottnar. Lådor och ramar har jag flera av men min ramstorlek, SVEA, är inte populär nu för tiden, så jag kan inte med lätthet sälja vare sig avläggare eller svärmar. Flera svärmar lär jag få!

Så fort vädret blir soligt och varmt igen och hallonen slår ut, så blir det dags för kvarvarande 2 samhällen, som jag vare sig delat eller att de själva har svärmat, så…. För så starka samhällen som jag har i år har jag tidigare aldrig upplevt. De som övervintrat i uppstaplingskuporna har gått på 20 helramar Svea och de i mina två trågkupor på 17 helramar Svea. Plus att de alla har gott om 1/ 2 Svea skattlådor över sig. Första skattningen den 1 juni gav på dessa sex samhällen 203 kg netto finsilad honung TROTS svärmar och avläggare. Så nog har jag starka och produktiva undersåtar , eller hur?

Inga kommentarer: