söndag 25 augusti 2024

Om mjöd och mölska

 


Dagens möte på Skälby handlade mest om hur man gör mjöd (honungsvin) och mölska (honungsöl) med Kalle Qvant som diskussionsledare. Egentligen handlar det om honung, vatten och jäst men det finns en hel vetenskap om hur man tar fram just den rätta blandningen, beroende på vilken honungsort du väljer och hur länge den får jäsa osv. Man kan även använda honung som redan har jäst så att ingen honung går till spillo. Ett roligt sidospår till din biodling men endast för privat konsumtion så klart.

Alla föreningens samhällen har nu fått vinterfoder och bortsett från oxalsyrenehandlingen under hösten så är biåret i princip avslutat. Vid nästa möte, 8 september, kommer vi att fortsätta måla och fixa till klubbhuset inför vintern.

tisdag 20 augusti 2024

Två intressanta bimöten i distriktet

Photo by Eric Ward on Unsplash

27 augusti, kl. 18:30

Algutsboda Biodlarförening arrangerar ett möte om aktuell forskning om biodiversitet. Vi kommer att få lyssna på Markus Franzén som pratar om Linneuniversitetets forskningsprojekt om ekhagar och biologisk mångfald i Långasjö. Han kommer att prata om ekens tillväxt och den biodiversitet som observerats i Långasjö och Sverige. Presentationen kommer att baseras på preliminära resultat från ett pågående forskningsprojekt som undersöker ekskogar och biologisk mångfald. Lite extra fokus kommer att läggas vid bin och pollinatörer.

Plats Malin Gunnarsson, Östregård 105, Långasjö
Medtag eget fika!
Ingen anmälan, ingen avgift.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 september, 14:00 - 16:00
Välkommen till en biodlarträff i Målilla då Richard Johansson från SBR kommer att föreläsa kring temat Friska Bin. Richard är ansvarig för förbundets utbildningsutveckling och bihälsofrågor.
Kaffe, the och smörgås serveras.
 
Plats: Hultsfreds kommun, Skeppet Atlantvägen 2, Målilla
Kostnad 100 kronor betalas vid anmälan (senast 9 september).
Anmälan till Biodlarna.Lars@telia.com eller telefon 070-5445 992

Anmälningsavgift via Swish 123 604 00 67 eller Bankgiro 537 1547
Arrangör: Biodlardistrikt södra i samarbete med Mörlundabygdens biodlare

söndag 11 augusti 2024

Dags för varroabehandling snart


På dagens bimöte delades myrsyra ut till de som ville ha, för behandling mot varroa. Det är viktigt att bina som kläcks i augusti och september är väl rustade inför vintern, med en "fettkropp", så att de kan mata de första larverna i februari. Varroakvalster är negativa för att de skadar ynglet men även för att de livnär sig på bina under vintern. Myrsyra dödar främst kvalster som sitter på bina. Man ska inte räkna med att de som finns i täckt yngel dör. Det finns många faktorer som påverkar resultatet av behandlingen. Eftersom myrsyran är effektiv mot kvalster på bina kan det vara bra att upprepa behandlingen efter 12 dagar, då det täckta ynglet kläckts och kvalstren är oskyddade.

Det är även snart dags att ge bina vinterfodret, som antingen är bifor eller strösocker löst i vatten.