lördag 30 april 2022

Enkät om övervintring

Varje år gör Biodlarna en enkät om övervintring bland landets biodlare. Resultat ger ett bra underlag för tillförlitliga statistik om svensk biodling och alla medlemmar bör fylla i enkäten, även om du har bara ett samhällle. 

Fyll i enkäten om övervintring 2021-22.

Enkäten är öppen till 5 juni.

söndag 24 april 2022

Trädgårdsdags på Skälby i snålblåsten

 

Dagens bimöte på Skälby handlade mest om plantering och städning. Det blåste kallt och bina föredrog att sitta kvar i kupans värme. Vi var 17 medlemmar som planterade, krattade och städade. Nu har vi en fin rad snöbärsbuskar och vi hoppas att få lite mer vindskydd vid staketet bakom paviljongen.

Nybörjargruppen träffades tidigare under dagen och 11 nyfikna deltagare börjar nu få insyn i biodlingens mysterier under Erik Olssons ledning. De fick lära sig hur man blandar sockerlag och ger till bina. En biforhink med socker löst i vatten 50% vändes uppochner på en bricka, som på en bikupa, och "inget" rann ut. Conny visade oilka rammått. 

onsdag 20 april 2022

Världsbidagen 20 maj - filmkväll på Öland

Photo by Georg Eiermann on Unsplash

För att uppmärksamma Världsbidagen arangerar Länsstyrelsen i Kalmar län och Ölands folkhögskola en visning av den prisbelönade filmen Earth Muted samt intressanta föreläsningar och diskussionsmöjligheter den 20 maj 18:00 - 20:30.

Våra vilda bin är små men livsviktiga. De minskar i Sverige och på många platser i världen. Se filmen som ger oss en tankeställare! Länsstyrelsen i Kalmar län är en del i regeringens satsning på vilda pollinatörer. Vi medverkar i ett nationellt projekt där vi gör åtgärder i landskapet och informerar om våra viktigaste pollinerande insektsgrupper; vilda bin, fjärilar och blomflugor och hur vi alla kan hjälpa dem.

Var: Ölands folkhögskola, Strömstedtsalen
Kostnad: Gratis
Sista anmälningsdag: 16 maj 2022

måndag 18 april 2022

Uppkopplade bikupor i varje distrikt

Kalmarföretaget Beelab har fått 600 000 kronor av Jordbruksverket för att sätta ut uppkopplade bikupor i alla 25 bidistrikt i landet, enligt en artikel Vi ska få uppkopplade bikupor över hela landet. Dessa uppkopplade kupor ger mängder med data om samhällets utveckling, hälsa och utveckling och genom att skapa ett nätverk av kupor får man ännu mer information för vidare forskning. Idag har Beelab kupor i fem städer och siktar nu mot en i varje bidistrikt. Dessutom kommer de att vidareutveckla ett mobilapp som har utvecklats av studenter vid Linnéuniversitetet och företaget Tietoevry (ett av företagen bakom Beelab) Enligt Mikael Ekström:

BeeLab visar hur tekniska lösningar kan bidra till att förbättra samhället för både människa och natur. Bina är en av planetens viktigaste varelser och är bidragande för att vi ska kunna upprätthålladen biologiska mångfalden. Honungsbin lever i samhällen och bikupor, och lämpar sig därför bra att ta in forskningsdata ifrån. Med hjälp av data, såsom temperatur, vikt, lufttryck, luftfuktighet eller luftkvalitet som samlas in via sensorer och AI kan vi få en helt ny förståelse för hur bina lever och mår, och även se långsiktiga trender. Ju fler kupor vi kan installera desto bättre blir den förståelsen.

Här ser du en film om verksamheten.

torsdag 14 april 2022

Från 30% vinterförlust till mindre än 2%. Hur gör man?


Våra vänner på Öland arrangerar en föreläsning med titeln Från 30% vinterförlust till mindre än 2%.  Hur gör man? söndagen den 24 april, kl. 14:00, på  Rydberggården, Algutsrum. Gästföreläsaren är Martin Nehmann.
Martin Nehmann, som har lång erfarenhet som biodlare, berättar om sina egna erfarenheter. Varför dör vissa bisamhällen på vintern och hur man kan med enkla medel förhindra detta? Det är mycket som spelar roll, antal vinterbin, vinterfoder, drivfordring på sensommaren, väder, sjukdomar, varroa mm.
Fika serveras till självkostnadspris.

Anmäl ditt deltagande på www.olandsbiodlarforening.se

tisdag 12 april 2022

Nyhetsbrev från förbundsstyrelsen

Biodlarnas förbundsstyrelse har skickat följande nyhetsbrev till alla biodlare.

Kommittéerna 
Satsningen på kommittéarbetet, för att utveckla samspelet mellan den centrala nivån och distrikten, fortsätter. Kommittéerna har utökats genom att fler deltagare har rekryterats till resp kommitté. Presentation och information om resp kommittés arbete kommer att uppdateras på hemsidan. Vi prioriterar även det viktiga samarbetet med distriktens samordnare inom de olika områdena. 

Nationella Programmet för Biodlingssektorn – NPB 2023 
Jordbruksverket har aviserat att förändring kommer att ske gällande ansökan av projektmedel till Nationella Programmet för Biodlingssektorn 2023. Innevarande projektår avslutas 31 juli och därefter blir det en ny ansökningsperiod tidigast 1 januari 2023. 

Ekonomi 
Bokslutsarbetet för 2021 är nu klart och vi slutar året med ett positivt resultat på 54 257 kr. Även detta år har en avsättning gjorts till vår gåvofond Biodlingens Vänner med 50 000 kr. Nytt inför Riksförbundsmötet 2023 är att en årsberättelse kommer att presenteras som inkluderar verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen. 

Kansliet 
Den 9 april nåddes vi av beskedet att vår förbundschef Jonas Eriksson avlidit efter en tids sjukdom. Anette Irebro kvarstår som tillförordnad förbundschef tills vidare. Tidigare år har förbundet haft en kombinerad tjänst som redaktör/kommunikatör. Den tjänsten är nu delad på två och Johanna ”Joppe” Svensson har anställts som kommunikatör. Till tjänsten som ekonomiansvarig har Christina Engholm anställts som vikarie under tiden Anette Irebro är tf förbundschef. Richard Johansson, som är ett bekant ansikte för många i förbundet då han under flera år varit projektledare för det stora VSH-projektet, har nu anställts som utvecklare inom utbildning och bihälsa. För att möta de krav och förväntningar som det ökande medlemsantalet medför, och för att minska sårbarheten, känns det bra vi nu stärkt resurserna på kansliet. 

Distriktsordförandeträff via Zoom 
På den digitala distriktsordförandeträffen den 16 mars diskuterades bl a det fortsatta kommittéarbetet. En tolkning av den gamla lagen om bisvärmar har gjorts och ett utkast presenterades på mötet, detta arbete fortsätter. Valberedningen var med på mötet och informerade om arbetet med att rekrytera ledamöter till förbundsstyrelsen. Ett medskick till distrikten att lämna förslag på lämpliga kandidater gjordes. Önskemål från distrikten att kriterier lämnas av valberedningen för att rätt kandidater ska hittas. Under våren kommer ett dokument tas fram med information om vad det innebär att vara ledamot i förbundsstyrelsen. Dokumentet ska vara ett stöd inför valberedningens arbete med att hitta lämpliga kandidater till förbundsstyrelsen. Inför Riksförbundsmötet 2023 kommer en del stadgeändringar att ske. En arbetsgrupp bestående av Hanne Uddling, Sture Käll och Björn Dahlbäck tillsattes. 

Förbundsstyrelsen önskar alla medlemmar en riktigt härlig sommar.

måndag 11 april 2022

Bisäsong 2022 igång

Fika i det gröna!

Årets bikurs har börjat med 12 deltagare som vill lära sig hur biodling går till. Det var första mötet av totalt 10 som är fördelade över säsongen.Vi började med att visa hur man tappar upp honung. Alla tappade upp var sin burk uppvärmd kristalliserad honung. Ett moment som egentligen kommer senare men som det brukar bli ont om tid för. Conny Johansson visade bina i bigården. Det var en blåsig, sval aprildag, men solen sken!

På bimötet fikade vi som vanligt, den här gången bjöds det på princesstårta. Vi var inte så många (ca 10 st), men nästa gång, den 24:e april, kanske det kommer fler?

Text och bilder: E Olsson.

Glada nybörjare