onsdag 29 september 2021

Växtbaserat medel mot virusangrepp i bisamhällen - ny forskning

 CC BY-SA 3.0 by Xolani90 on Wikimedia Commons

Ny forskning har identifierat ett växtbaserat medel som motverkar virus som överförs från varroakvalster som deformed wing virus (DWV) enligt en artikel i tidskriften Science FocusA ‘supplement’ for bees could save colonies from a deadly virus. DWV leder till att bina tappar sina vingar eller sin orienteringsförmåga och till slut dör hela samhället. Medlet, natrium butyrat (NaB), fungerar som ett vitamintillskott och leder till att bina blir motståndskraftiga mot DWV och överlevnadsmöjligheter ökar markant efter behandling.

When treating the bees with NaB proactively, before they caught the deformed wing virus, the researchers were able to save more than 90 per cent of colony over a five day period. In bees who were not given NaB before they caught the virus, just 10 per cent survived in the same amount of time.
Vi får se om det här leder till nya genombrott i kampen mot virus i bisamhällen.

lördag 25 september 2021

Biavel för att överleva den arabiska hettan

Bild: A Creelman

Biodling är en stor utmaning i de förenade arabemiraten, i synnerhet när sommartemperaturer överstiger 40 grader. En artikel och TV-reportage från amerikanska CNN, Breeding bees fit for Dubai's heat, beskriver hur en del biodlare försöker avla fram värmetåligare bin och använder specialinsulerade kupor för att håklla ner temperaturen i den stekande sommarsolen. Hittills har man importerat tusentals bisamhällen för pollinering som sedan dör under sommaren. Målet är att ta fram bin som klarar den extrema hettan och skapa en mer hållbar biodling i landet. Artikeln har en bra kort film som visar hur det går till.

fredag 24 september 2021

Möte och marknad 3 oktober

Den 3 oktober är det ju dags för ”Hösten på Skälby”. Det är också ett bra tillfälle att träffas på bigården så som vi brukar 13.30. Då har vi möjlighet att resumera säsongen för varandra, lämna årsrapport (i lådan avsett för detta i stugan), städa lite i trädgården och inte minst prata bi med varandra och nyfikna som kanske dyker upp tack vare arrangemangen som finns på Skälby 
Hjärtligt välkomna hälsningar Jadwiga (ordförande).

torsdag 16 september 2021

Biodlingskonferens i Kalmar

Biodlardistrikt södra Kalmar län, i samarbete med Biodlarna och Jordbriksverket, arrangerar en biodlingskonferens söndag den 10 oktober (09:15-16:30) på Calmar Stadshotell. Alla är välkomna men programmet riktar sig främst till biodlare som har ett par års erfarenhet. Konferensen finansieras av EU-medel, genom det Nationella programmet för Biodlingssektorn och är gratis för deltagarna, som själva betalar för förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika, till en kostnad av 300kr.

Föreläsningarna är ca 40 - 50 minuter långa, därefter finns det tid för frågor och diskussioner. Begränsat antal platser, boka därför direkt ditt deltagande!

Anmälan senast 1 oktober.

Anmälan till Lars56Jonsson@telia.com eller 070-5445 992. Betalningen för förtäringen på 300 kr, inbetalas till Bankgiro 537 1547 och är bindande.

Ingen återbetalning kommer att ske. Kom ihåg att ange avsändare när du betalar. Önskar du specialkost anges detta vid anmälan.

Program

09.15 Bihälsa och drottningavel, Ann Elgemark
10.00 Svensk biodling 100 år framåt i tiden. Var är vi idag. Björn Dahlbäck
12.00 Lunch
13.30 Allmänna reflektioner och diskussion. 
14.30 Fika
15.00 Livsmedelshygien, bihusesyn, kvalitetsfrågor. Ingmar Wahlström

tisdag 14 september 2021

Bimöte 12 september och årsrapporten

Bild: E Olsson

Vi var ett litet men entusiastiskt gäng som samlades på Skälby på söndagens bimöte. Har biodlarna gått i vintervila nu efter avslutad bisäsong?

Vi tog av de sista foderhinkarna och kontrollerade att tvåramarsavläggarna har mat. Om några veckor ska de få sin vintermat i form av färdiga foderramar.

När vi skulle fika kom regnet och vi tog skydd i salongen.

Årsrapport 2021
En viktig påminnelse om att alla ska fylla i årsrapporten så fort som möjligt. Du hittar årsrapporten i den senaste Bitidningen (sida 22) eller på Biodlarna.se. Även om du bara har ett samhällen är det viktigt att du fyller i rapporten - det är viktigt att få bra statistik över svensk biodling. Lägg rapporten i lådan i salongen eller maila till Margaretha Bjerker.