lördag 31 juli 2021

Koffein stimulerar humlors inlärningsförmåga - ny forskning

Photo by Rolf Schmidbauer on Unsplash

Ny forskning visar att humlor som matas med koffein lär sig hitta nektarrika blommor snabbare än dem som inte får koffein, enligt ett radioreportage av SR VetenskapsradioKoffein hjälpte humlor hitta mat. Humlor hittar sin mat med hjälp av doften och de tycker särskilt mycket om blommor som innehåller koffein. Men den nya studien visar att humlor som matas med koffein hittar även blommor som inte innehåller koffein och slutsatsen är att koffein stimulerar humlornas inlärningsförmåga och gör de känsliga för alla dofter.

Läs forskningsartikeln: Bumble bees show an induced preference for flowers when primed with caffeinated nectar and a target floral odor. Current Biology, July 2021.

Lyssna på radioreportaget här.

torsdag 29 juli 2021

Digitala sensorer håller koll på bikupan

Studenter vid Linnéuniversitetet har utvecklat digitala sensorer som övervakar bisamhällets utveckling, enligt ett TV-reportage av SVT SmålandNy teknik ska hjälpa biodlare – koll på kupan hemifrån datorn. Sensorerna mäter kupans vikt, temperatur och luft och allt kan övervakas via datorn hemma. De hoppas att kunna utveckla en app så att allt kan övervakas via mobilen också. Artikeln innehåller ett filmreportage där en av studenterna, Oscar Bergström, och universitetslektor Fredrik Ahlgren intervjuas. Fredrik Ahlgren ser klara fördelar för yrkesbiodlare med många kupor spridda på stora områden.

Om man har en bikupa som ligger långt ute i skogen, då sparar man på transporten och du kan ha koll på binas hälsa på ett helt annat sätt då, genom att koppla upp bikupan.

De hoppas att en produkt kan finnas på marknaden inom en snar framtid. 

måndag 19 juli 2021

FlowHive-kupan levererar


Vår FlowHive-kupa fortsätter att producera och denna gång fick vi 11 kg honung på det enklaste möjliga sätt - genom att bara öppna kranen i kupan. Vi köpte denna speciella kupan för tre år sedan för att se om metoden skulle fungera här i Sverige och det har gått ganska bra. Bina lagrar sin honung i speciella plastramar som sedan krmas när man vrider i en kran. Så kommer honungen direkt från ramen in i burken utan slungning. Här ser du en kort film och bilder av Henrik Haglund om den senaste skörden.





söndag 18 juli 2021

Vintersnack mitt i sommarvärme

 

En varm sommarsöndag på Skälby och vi kunde konstatera att även bina föredrog att stanna hemma. Inte många bin i luften idag, mest på grund av det varma och torra vädret på sistone och bristen på nektar. Vi var ett 15-tal medlemmar på plats och trots vädret diskuterade vi invintring. En del menade att draget är i stort sett slut just nu - vi får se. I mitten av augusti bör vi behandla våra samhällen med myrsyra och mata dem inför vintern. 

Om du behöver BIFOR till invintringen kan du beställa via föreningen genom att swisha 200 kr/hink till föreningsnummer 123 379 43 93. Preliminärt pris är 200kr/hink men det kan regleras upp/ned i efterhand då vi ännu inte vet årets pris. Sista dag för beställning är onsdagen 28 juli och vi återkommer om tid för avhämtning på bigården.

Nästa möte, söndag den 1 augusti, åker vi på studiebesök till distriktsbigården vid Ingelstorp. Vi samlas på Skälby 13:30 och då finns det möjlighet till samåkning.

Tack till Zsuzsanna för fiket!

söndag 4 juli 2021

Föreningsutflykt och drottningodling i studiecirkeln

















En varm söndag och ett nytt möte för studiecirkeln samt en föreningsutflykt till storbiodlaren Anders Wizping utanför Rockneby. 

Studiecrikeln
Förra gången, för 2 veckor sedan, gjorde vi tvåramarsavläggare och satte i kläckfärdiga drottningsceller. Nu såg vi om det fanns äggläggande drottningar, och det gjorde det i 7 av 8. Den åttonde hade en ungdrottning. Vi provade också att larva om, flytta små larver till cellkoppar.

Utflykten
Vi har varit på studiebesök host yrkesbiodlaren Anders Wizping som har nästan 1300 samhällen i Småland och på Öland. Vi har fått ta del av hans långa yrkeslivserfarenhet och hans metoder att sköta bin samt hur han hanterar stora mängder av honung. Det var väldigt intressant att se hur yrkesutbiodlaren arbetar och jämföra det med våra egna hobbyodlingar. 

Han är mycket nöjd med honungsskörden så länge och håller fortfarande på med den första slungningen med upp till 100 kg honung i en del kupor. Han har inte sett många svärmar i år.

Vi tackar Anders för ett givande studiebesök. 

Bilder: A Creelman, J Johansson, Z Popucza





fredag 2 juli 2021

Barnfilm om biodling

Vår medlem Jan-Olov Viklund har medverkat en en rolig barnfilm om biodling under rubriken, Superkatten ”Pärlan” tittar in i en bikupa. Filmen har spelats in för öppna förskolan i Emmaboda kommun och är en mycket pedagogisk genomgång av grunderna inom biodling. Vi hoppas att barnen blir inspirerade!