söndag 28 februari 2021

Läget i bigården

 

Bilder: E. Olsson

Erik Olsson rapporterar om läget i bigården.

Överlag ser det bra ut i bigården. Alla stora samhällen, våra och andras, har överlevt, även stockkupan och halmkupan. Det är bra att bina har fått rensa magen så här tidigt på säsongen men på en del kupor finns det avföring vid flustret och det kan visa tendens till utsot. Tyvärr har det inte gått bra för våra små samhällen i parningskuporna. Bara ett är livskraftigt, ett är halvbra och tre döda. Alla har foder kvar att döma av vikten så det ser ljust ur så här långt.

 


tisdag 23 februari 2021

Nybörjarkurs i biodling - Mitt första år som biodlare


Kalmarbygdens Biodlarförening
i samarbete med Studiefrämjandet Kalmar erbjuder årets nybörjarkurs i biodling. En kurs för dig som är nyfiken på biodling, oavsett om det är egen honung som lockar eller att göra en insats för naturen så är det på denna kurs du kan få den kunskap du behöver för att ta hand om våra viktiga pollinerare.

Kursen löper över biåret från april till augusti. Under kursen kommer vi gemensamt gå igenom och sköta ett antal bisamhällen och kommer då stöta på alla praktiska moment som du behöver kunna för att skaffa egna bin, detta varvat med teori.  Du kommer få möjlighet att köpa en s.k. avläggare (litet bisamhälle med äggläggande drottning) av en föreningsmedlem och dessa får du ha på föreningsbigården under sommaren för att flytta dem till hösten. Känner du dig inte redo att skaffa egna bin så är det absolut inget krav, du kan få ut lika mycket av kursen ändå.

Plats: Föreningsbigården, Skälbyallén 14, 392 52 Kalmar
Tider: Söndagar med start den 11 april kl. 10.30-13.00 (varannan söndag, jämna veckor, med litet sommaruppehåll)
Tillfällen: 10 träffar
Kursledare: Erik Olsson och Henrik Haglund
Pris: 2000 kr/deltagare (I priset ingår kurslitteratur)

måndag 22 februari 2021

Skagenröra med drönarlarver?

Sedan 1 oktober 2020 får man sälja insekter som livsmedel i Sverige och en artikel på Biodlarna, Drönarlarver på tallriken, beskriver hur vi kan laga mat med våra drönarlarver. Maj Östberg Rundquist har nyligen tagit fram skriften Framtidens protein med drönarlarver på tallriken och hoppas att biodlare kan börja satsa på en ny biprodukt.

Jag hoppas att jag kan inspirera fler biodlare att ta tillvara på mer av vad våra kupor har att ge än bara honung ... Jag vill inspirera mina kamrater i Biodlarna att se på drönarna som mat och inte som något skräp.
Eftersom vi redan skär bort drönarkakor som en del av varroabekämpningen så kan vi lika väl se till att drönarna kommer till nytta menar Maj. I artikeln får du recept på skagenröra med drönarlarver i stället för räkor och kladkaka med pressade drönare. Kan vi äta räkor kan vi väl äta drönare? Prova själv ... 

söndag 7 februari 2021

Biodlarkonferens på distans


Biodlingsföretagarna
arrangerar en kostnadsfri digital konferens, lördag 13 februari (13:00-16:30) i samarbete med Jordbruksverket. Såväl medlemmar som icke-medlemmar är varmt välkomna att anmäla sig. Fördelen med en digital konferens är att flera kan delta och det blir enkelt att bjuda in internationella experter. Följande experter kommer att föreläsa:

  • Håkan Albrektsson, Österlenhonung. Om biodling på Österlen i Skåne med fokus på pollinering och drottningodling.
  • Norberto Garcia, professor från Argentina berättar om fuskhonungens vägar i världen. Föreläsningen är på engelska.
  • Dr Maria Spivak från Minnesota, USA, om bivax och propolis med bihälsa i fokus. Föreläsningen är på engelska.
Anäl dig senast 12 februari.

fredag 5 februari 2021

Information om vaxsmältning

Hej alla Bivänner!

Vi börjar den nya bisäsongen med att avsluta den gamla. Den 27 februari planerar vi vaxsmältning (om vädret tillåter). Observera jag skriver inte ”Vaxsmältningsdagen” som förknippas med en liten fest och samling av många föreningsmedlemmar. Tyvärr p g a rådande omständigheter och restriktioner kan vi inte samlas fler än 8 personer. Därför tänkte vi att erbjuda bara vaxsmältning och inget annat under denna dag. Vi startar kl 10.00 med att smälta vax på föreningens ramar och därefter kan privata ramar smältas. För att undvika att vi blir flera än tillåtet antal personer, kan ni vara snälla och anmäla intresse till mig, gärna på messenger, sms eller mail (0731813558, jadwigajohansson59@gmail.com) så att jag kan göra en lista när var och en kan komma. så att vi slipper trängas. Skriv gärna hur många ramar ni har att smälta. Senast den 22/2 skulle jag vilja ha er anmälan. 

Jag hoppas att alla har förståelse för att vi måste göra på detta sättet samtidigt är jag hoppfull att när den riktiga säsongen närmar sig kan vi träffas allihopa så som det var förr… med start den 11/4. Mer detaljerad information kommer i sinom tid håll utkik! 

Varma bihälsningar 

Jadwiga Johansson (Ordförande)

onsdag 3 februari 2021

Brexit stoppar import av bin till Storbritannien

En brittisk biodlare har slagit larm om ett nytt hot mot biodling i landet - Brexit. Efter Storbritanniens utträde ur EU finns nu ett förbud mot att importera bin, endast drottningar kan importeras. En artikel av BBC, Brexit: Millions of bees could be 'destroyed' over import rules, intervjuar en yrkesbiodlare i sydöstra England, Patrick Murfet, som importerar bin från Italien. För att hitta en genväg har han försökt importera bin via Nordirland men har nu fått veta att bina kan komma att avlivas. Han har redan betalt motsvarande 230 000 kronor för bina och riskerar förlora över en miljon kronor om han inte får in sina bin. Just nu råder det stor osäkerhet kring alla handelsfrågor efter Brexit. Vi får hoppas på en smidig lösning på problemet.