söndag 17 januari 2021

Jakten på fuskhonung intensifieras

Billig fuskhonung med stora halter socker och syrup har blivit en miljardindustri i världen och finns i de flesta länderna. En artikel i tidskriften WiredThe honey detectives are closing in on China’s shady syrup swindlers, beskriver hur biodling i många länder hotas när marknaden dumpas av importerade fuskprodukter, oftast från Kina. I till exempel Mexiko har många biodlare tvingats sluta för att de inte kan konkurrera med de extremt billiga importerade varianterna. I Storbritannien har testar visat att majoriteten av honungsburkarna i de stora affärerna visade spår av socker. 

Problemet har varit en brist på tillförlitliga tester för fuskhonung men nu tror forskarna att de har hittat en metod, Nuclear Magnetic Resonance (NMR), som kan avslöja fuskarna och kanske kunna leda till effektiva åtgärder. Många stora matkedjors honungsburkar har visat sig vara fuskvarianter och en del har tagits bort från hyllorna. Men även om testmetoder finns saknas det ett internationellt samarbete kring honungsfusket. James Gawenis, kemist vid Sweetwater Science Laboratories i USA testar cirka 50 honungsprov per vecka och hittar tydligt bevis på omfatande fusk. Han menar att regeringar och företag måste samarbeta för att få bukt med problemet.

Everyone agrees the technology works, but the government agencies and industry are arguing about the databases. The longer we argue about this and point fingers at each other, the more the public is defrauded and the fraudsters continue to make more money and get more power.

onsdag 13 januari 2021

Beez - nytt brädspel om bin

Beez är ett nytt brädspel om bin. Du ska besöka blommor och samla in så mycket nektar som möjligt men det finns så klart en del faror och problem på vägen. Titta på filmen!

tisdag 5 januari 2021

Storlek har betydelse för humlor - radioreportage

Photo by Thomas Millot on Unsplash
Stora humlor är bättre på att hitta föda än sina mindre systrar enligt ett radioreportage av SR VetenskapsradioStora humlor är bättre blomjägare. Forskare i England har studerat humlors beteende när de lämnar boet för första gången och letar efter nektar. Forskarna hade placerat konstgjorda blommor med sockerlösning runt om humleboet och såg att de största individerna undersökte blommorna, i synnerhet dem med den högsta sockerhalten, mer intensivt än de mindre individerna. Stora humlor flyger längre och är mer kräsna på vilka blommor de besöker medan mindre och svagare humlor tar första bästa blomma. Kan detta beteende stämma även för honungsbiet?

Referens
Frasnelli, Elisa. et al. Small and Large Bumblebees Invest Differently when Learning about Flowers. Current Biology, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cub.2020.11.062

fredag 1 januari 2021

Växter hör när bin är i närheten

CC BY Some rights reserved by Harry Rose on Wikimedia Commons

Vissa växter kan höra när en pollinerande insekt som ett bi närmar sig och kan direkt höja sockerhalten i sin nektar för att locka in biet, enligt en artikel i den kända amerikanska tidskriften, National Geographic, Flowers can hear buzzing bees—and it makes their nectar sweeter. Forskare från Tel Aviv universitet i Israel har studerat en art nattljus, Oenothera drummondii, genom att spela upp olika ljud (tystnad, ljudet från ett bi samt datorgenererade låg-, mellan- och högfrekventa ljudsignaler) för att avläsa växtens reaktion. Blomman reagerar inte på tystnad eller de hög- och mellanfrekvanta signalerna men reagerar inom några sekunder på biets vingslag. Inom tre minuter hade sockerhalten i blommans nektar ökat från 12-17% till 20%. 

Experimentet har upprepats flera gånger i olika miljöer men alltid med samma resultat och slutsatsen är att växten "hör" att ett bi närmar sig och anstränga sig för att locka in biet med extra sötma. Betyder detta att växter kan höra på något sätt och är beteendet vanligt i växtriket? Forskningen fortsätter.