söndag 26 juli 2020

Ordning och reda i bigården


Dagens bimöte handlade mest om att städa i skjulet där vi har våra vaxsmältningsmaskiner och ved. Inom en timme såg det mycket bättre ut och vi fortsätter nästa gång. Den nya toaletten börjar ta form nu och det känns underbart att kunna diska kaffekannor och termosar i klubbhuset.



Våra experimentsamhällen i halmkupa och stock verkar trivas bra och nedan ser du bilder från halmkupan.


Sist men inte minns vill vi påminna om beställning av Bifor inför vintern. Man beställer genom att swisha belopp för hur många hinkar man vill ha. Priset är för i år 180 kr (170 kronor per hink +10 kronor per hink för transport). Sista beställningsdatum är 1augusti och utdelning sker på söndagsträffen den 9/8 kl. 13.30. Swishnummret till föreningen är 123 379 43 93.
180 kr/hink. Märk med ditt namn och medlemsnummer.






söndag 12 juli 2020

Bimöte i sommarsolen

Bild: E. Olsson
Dagens bimöte ägnades åt städning i klubbrummet. Nu har vi en fin diskbänk med varmt och kallt vatten. Vi kommer att köpa ett kylskåp, hyllor och skåpsluckor. Ett stort tack till alla som har jobbat med en efterlängtad renovering.

Det var också dags att skatta vår FlowHive-kupa och det innebär att bara vrida på kranen och fylla burken! Det blev 6,5 kg honung idag i flera olika färger! En film om processen finns nu på vår Facebooksida.

Vår drottningodling fortsätter och för närvarande har vi 6 drottningar som ska påbörja sin äggläggning om parningen har lyckats. Ett samhäller hade fått ett stilla drottningbyte och bägge drottningar syns samtidigt i nedanstående video.

tisdag 7 juli 2020

Nordiska bin vid polcirkeln i forskningsfokus

Vid polcirkeln och under midnattssolen arbetar bina flitigt. Under förra veckan var forskare från Högskolan i Skövde på plats i Juoksengi och försåg cirka tusen små bin med sändare i projektet BIstånd till nordiska bin. Med hjälp av ny teknik samlas information in om biets flygvanor, arbetsuppgifter, och livslängd – en viktig del i forskningen kring framtida bihållning i ett föränderligt klimat.

Sedan våren 2019 arbetar forskare från Högskolan i Skövde i ett svensk-nordiskt samarbete med att samla in och analysera data från våra nordiska underarter av honungsbiet. Målet är att hitta skillnader i egenskaper hos de fyra underarterna som har betydelse för biodlingen och pollineringen, och därmed också för den biologiska mångfalden.

Läs mer om projektet i ett pressmeddelande från Högskolan i Skövde.

Lyssna på ett radioreportage om projektet från Vetenskapsradion.