lördag 27 juli 2019

Vaccin mot bisticksallergi - ny forskning

Forskare i Australien har testat en ny vaccin som de hoppas ska kunna minimera risken för svåra allergiska reaktioner vid bistick, enligt en artikel på sajten Hospital Healthcare EuropeBee sting vaccine trial holds promise in allergic adults. Kliniska tester vid Flinders University och Royal Adelaide Hospital på 27 patienter med svåra allergiska reaktioner på bistick gav lovande resultat. Det nya vaccinet lovar en mycket snabbare och effektivare behandling mot dagens behandling som kan ta flera år.

Enligt Dr Anthony Smith:

- The current treatment option for serious bee venom allergies is lengthy and cumbersome, so I hope this enhanced bee venom therapy brings about faster, but longer lasting protection to bee stings for allergic individuals.

Verkligen goda nyheter för alla allergiker men, som alltid i läkemedelsbranschen, behövs vidare testning och kontroller innan ett sådanrt vaccin kommer ut på marknaden.

Referens
Heddle R et al. Randomized controlled trial demonstrating the benefits of delta inulin adjuvanted immunotherapy in patients with bee venom allergy. J Allergy Clin Immunol 2019; DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2019.03.035

onsdag 24 juli 2019

Avelsdrottningar till distriktsbigården

För att hålla hög standard på drottningarna i distriktsbigården måste nya tillföras. För att säkra kvalitén så köps dessa från etablerade drottningodlare. I detta fallet kommer drottningarna från Råda Bigårdar utanför Göteborg som har Styrsö som sin parningsstation. Drottningarna är inköpta oparade, de har sedan parats på Erik Olssons rasparningsplats. På denna finns 40 bisamhällen inom en radie på 4 km. Drottningarna är framför allt snälla. Övriga egenskaper som flitiga, svärmtröga och kakfasta är också viktiga egenskaper men dessa har kommit i andra hand i avelsarbetet.

Tillsammans med Hans Werthwein, föreståndare för distriktsbigården, har 4 nya drottningar tillsats. Dessa är tillgängliga för de medlemmar som vill hämta larver till sin drottningodling.


Text och bild: Erik Olsson

måndag 22 juli 2019

Studiebesök hos Anders Wizping


Söndagen den 21 juli gjorde vi studiebesök hos länets största yrkesbiodlare, Anders Wizping, utanför Läckeby. Vi var cirka 15 medlemmar som samlades hos Anders för att lära oss mer om hans biodling och honungsproduktion. Idag har han cirka 1250 samhällen på 100 bigårder både på Öland och på fastlandet. Honungsproduktionen uppgår till 50-60 ton per år. Anders började redan 1978 men det tog många år innan han bestämde sig för att satsa på biodling som huvudsysselsättning men sedan 2004 har han levt på sin biodling.

Avtäckningsmaskin
Efter många års erfarenhet och många misstag går Anders biodling ut på att göra alla moment så enkla som möjligt. Eftersom verksamheten är så utspridd finns det inte tid för tidskrävande kontroller och bina får utvecklas på egen hand förutom två kontroller i yngelrummet: en på våren och en på hösten med varroabehandling. Han använder idag en blandning av LN- och HLS-ramar och tycker att HLS är det smidigaste ramformatet. Lådorna är enkla oisolerade plywoodlådor. Han byter inte ut ramar så ofta och upplever att bina är mer produktiva på mörka ramar än nya ljusa. Han verkar inte ha problem med svärmning, mest för att han ser till att alla samhällen har gott om skattlådor och är därmed inte trångbodda. Han odlar drottingar på dem som producerar mest honung helt enkelt men köper också in drottingar då och då för att öka den genetiska mångfalden. Han skattar två gånger på året och i augusti skattar han och invintrar samtidigt. Hans erfarenhet är att tidig invintring ger bäst resultat.

Tappningsmaskinen
Vi fick också en rundtur i produktionsanläggningen. Där kan de slunga cirka 400 lådor om dagen och rekordet för en dag är 4.5 ton honung! Han har en avtäckningsmaskin som skär bort vaxet på ramarna och sedan åker ramarna in i en 60-rams radialslunga. Under säsongen får de cirka 1200 kg vax som säljs vidare. Tidigare tappades all honung i egna burkar med hjälp av en hemmagjord och helt unik tappningsmaskin som Anders köpte av en uppfinningsrik biodlarvän för många år sedan. Idag säljer han nästa all honung till en grossist och har därmed rationaliserat sitt arbete ännu mer.

Efter guidningen blev det fika och diskussion i Anders trädgård. Ett stort tack till Anders för en mycket intressant eftermiddag som har säkert inspirerat flera av oss.

lördag 20 juli 2019

Bidöden stor i Ryssland


Ryska biodlare har också stora problem med samhällsförluster, förmodligen på grund av stor användning av pesticider inom jordbruket, enligt en artikel av brittiska BBC, Russia alarmed by large fall in bee populations. Enligt Arnold Butov, ordförande i den ryska biodlarföreningen, har bidöden drabbat 20 regioner i landet och biodlarna samlar in data som ska presenteras för regeringen i slutet av sommaren. Han menar att det finns bristande reglering för pesticidanvändning och det kommer att leda till 20-30% minskning av honungsproduktion i landet i år (se även artikeln i ryska Interfax). Utveckling liknar den vi har sett i USA under de senaste åren.

fredag 19 juli 2019

Biodlare fortsätter trots allergi


Många biodlare slutar med sin hobby på grund av allergi mot bistick. En som valde att fortsätta trots svåra allergiska reaktioner är Tomas Bruce från Liljendal utanför Helsingfors, enligt ett radioreportage av finska YLE, Biodlaren som är dödligt allergisk mot bin – Tomas Bruce från Liljendal utsätter sig dagligen för livsfara. Han tog över sin familjs biodling för fem år sedan och visste redan då att han var allergisk. Han har genomgått en hyposensibilisering under de senaste fyra åren men behandlingen har inte fungerat fullt ut och han är fortfarande väldigt sårbar för bistick, i synnerhet i ansiktet och runt halsen. Ett stick kan orsaka klåda, utslag, andningsbesvär och sänkt blodtryck. I extrema fall kan ett stick bli livsfarligt.

Bruce vill fortsätta trots allt eftersom biodlingen har varit en stor del av gårdens verksamhet i flera generationer. Han är dock väldigt försiktig när jag jobbar och ger följande råd:

  • Undvik att gå framför kuporna och var lugn och självsäker när du jobbar med bin.
  • Ta på dig skyddskläder och se till att inga bin finns i dina handskar och kläder innan du tar på dig.
  • Blir du stucken tar du direkt kortisontabletter. Om de inte hjälper använd adrenalinpennan och söka läkarhjälp. I värsta fall blir det ambulans.
Lyssna även på radioreportaget (ligger efter texten på webbsidan).

måndag 8 juli 2019

Bimöte 7 juli

Bild: E. Olsson
 Trots det lite kyliga vädret flög bina intensivt, troligen på skogslind som blommar nu. De drottningar som odlades 9 juni var klara för leverans. Vi bytte på ett av föreningens samhällen, två nybörjare (ett par), fick sin första avläggare och ytterligare 4 drottningar fördelades. Vi har köpt 100 ramar och trådning av dessa påbörjades.

Det är dags att beställa Bifor, beställningarna summerades och ska skickas vidare till Anders Wizping. Kaffet inmundigades i en växlande väderlek
.