tisdag 31 oktober 2017

Årsmöte och honungsbedömning

Årsmöte 2017
Alla medlemmar är varmt välkomna till föreningens årsmöte som äger rum 26 november kl 13.30Studieförbundet Vuxenskolan, Långgatan 34 i Kalmar. Alla medlemmar får inom kort kallelse, dagordning, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan via e-post eller brevpost. Som vanligt bjuder vi på förstärkt fika med smörgåstårta. Välkomna!

Honungsbedömning
Medlemmar som vill lämna in sin honung för bedömning ska lägga burken och bedömningskort (skriv medlemsnummer på kortet) i klubbhuset senast fredag 24 november. Bedömningskortet finns i Bitidningen eller kan laddas ner från SBR. Honungsbedömningskommittén träffas sedan lördag 25 november. De som blir godkända har rätt att beställa etiketter från SBR. Vid årsmötet får du tillbaka burken samt undertecknat och ifyllt bedömningskort.

fredag 27 oktober 2017

Flygande insekter försvinner

Två tredjedelar av alla flygande insekter har försvunnit från cirka 60 naturområden i Tyskland de senaste 20 åren, enligt ett radioreportage av Sveriges Radio P1 Morgon, Antalet flygande insekter har rasat. I reportaget intervjuas Håkan Ljungberg, entomolog vid Artdatabanken och Martin Moraeus, lantbrukare och ledamot i styrelsen för Lantbrukarnas riksförbund. Studien undersökte bara naturområden och inte jordbrukslandskap där man kan anta att situationen är ännu allvarligare. De har inga statistik över särskilda arter och har bara undersökt den totala biomassan.

Ingen har gjort någon liknande studie i Sverige men mycket tyder på att även här har antalet flygande insekter minskat. Många pekar ut jordbrukets användning av bekämpningsmedel som en bidragande faktor men samtidigt skulle jordbruket drabbas hårt utan möjlighet att bekämpa skadedjur och svampangrepp.

tisdag 24 oktober 2017

Vaxsmältningsdag 11 november

Lördag den 11 november är det dags igen: det sista bigårdsmötet för säsongen då vi smälter ner alla gamla vaxkakor. Klockan 10.00 drar vi igång med kokande vatten, mycket ånga och en viss doft och sakta men säkert rengör vi alla gamla ramar och samla in vax. Men dagen handlar inte bara om vaxsmältning. Alla är välkomna att delta, antingen hela dagen till cirka 15.00 eller bara en del av dagen. Vi kommer att kratta löv, städa lite i bigården och behandla föreningens samhällen mot varroa med oxalsyra. Lunch och fika kommer att serveras till självkostnadspris.

söndag 15 oktober 2017

Biodlare behöver faktabaserad kunskap


Många problem inom biodling orsakas av slarv och otillräcklig utbildning hos enskilda biodlare. Därför behöver vi flera utbildningsinsatser över hela landet för se till att alla biodlare har rätt kompetens för att skapa en hållbar biodling. Det menar Eva Forsgren, professor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i ett radioreportage as SR Vetenskapsradion, Slarviga biodlare kan bidra till bisamhällens död. En ny studie visar att många hobbybiodlare har spår av bakterieinfektioner och varroaangrepp i sina kupor men inte vidtar rätt åtgärder i tid. Även om det finns många kända hot mot våra bin så kan man oftast hantera dessa om man använder rätt metoder i tid. Biodlare som vidareutbildar sig har klart färre förluster, menar Eva.

- De biodlare som de senaste tre åren har tagit del av någon biodlingsrelaterad utbildning har betydligt lägre förluster av sina bisamhällen än andra biodlare.

Främst gäller det att inte tro på vandringshistorier och rykten, men hålla sig till forskningsbaserad fakta. Lyssna på radioreportaget nedan.

söndag 8 oktober 2017

Spår av pesticider i honung - ny internationell studie


En ny studie visar att det finns spår av pesticider i honung från alla världsdelar, enligt en artikel av Karin Böjs i DN, I nästan all världens honung finns en droppe gift. Det handlar förstås om neonikotinoider och trots att EU har förbjudit användning av dessa pesticider inom jordbruk visar studien att hela 79% av all prov från Europa innehöll spår av neonikotinoider. Nivåerna var ännu högre i Asien (80%) och Nordamerika (86%). Halterna var för låga för att vara farliga för människor men tillräckligt höga för att vara ett hot mot bina.

I Europa har en del länder som Danmark kringgått förbudet och även om Sverige följer EUs förbud så finns det en del undantag. Neonikotinoiders negativ påverkan på bin och humlor är väldokumenterade.

- En brittisk och en fransk forskargrupp rapporterade i tidskriften Science om skadliga effekter. Den brittiska gruppen visade att humlor producerar 85 procent färre drottningar om de får i sig neonikotinoider. Den franska gruppen visade att många honungsbin förlorar sitt lokalsinne, flyger vilse och dör.

Studien får ganska mycket uppmärksamhet runt om i världen och bidrar till diskussionen om miljökonsekvenserna kring använding av pesticider inom jordbruk. Läs även en artikel om studien i amerikanska Science News, Much of the world’s honey now contains bee-harming pesticides.

Referens: E.A.D. Mitchell et al. A worldwide survey of neonicotinoids in honey. Science. Vol. 358, October 6, 2017, p. 109. doi:10.1126/science.aan3684.

fredag 6 oktober 2017

Dags att rapportera ditt biår

Ännu en biodlarsäsong närmar sig sitt slut och det är dags att tänka på årsrapporten. Denna är värdefull för Biodlarnas årsstatistik och handlar bara om hur många samhällen du har och honungsskörden. Det är viktigt att så många medlemmar som möjligt (även om du har bara ett samhälle) rapporterar sin biodling för att det ska finnas pålitliga statistik över svensk bioling.

Du kan ladda ner rapporten eller använda blanketten som finns i septembernumret av Bitidningen (sida 11). Lämna rapporten till Margaretha Bjerker (ordförande) via e-post (m.bjerker@hotmail.com), brevpost till Margaretha Bjerker, Kylegatan 13B, 392 45 Kalmar eller lämna din blankett i klubbhuset på Skälby.