tisdag 29 augusti 2017

Information om honungsdepån

 CC BY-NC Some rights reserved by hepp
Vid bimötet den 27 augusti informerade Torbjörn Aagesson om sin roll som depåföreståndare.

Om du har honung som du vill sälja till honungsdepån (Svensk Honungsförädling) i Mantorp kontaktar du Torbjörn Aagesson, 073-2280050, depåföreståndaren för bl a Kalmarbygdens biodlarförening. Han har spann som kan fyllas med 28 eller 140 kg, eller den mängd man nu vill sälja. Honungen ska vara grovsilad och orörd samt att vattenhalten får vara max 20%. Det är biodlarens ansvar att kontrollera vattenhalten innan den levereras till depån. Leverans av honung kan ske från runt midsommar och fram till slutet av november.

söndag 27 augusti 2017

Varroabehandling på Skälby


Vid dagens möte på Skälby började vi invintringsprocessen med den sista slungningen och varroabekämpning. I bilderna ser du Erik Olsson som droppar myrsyra på wettexdukar i varje kupa för att döda varroakvalster. De ligger i kuporna ett dygn och sedan tas dem bort. Vid nästa möte får alla samhällen sin vinterfoder och sedan är det i princip godnatt till våra skyddslingar.

Under fikastunden informerade Torbjörn Aagesson om sitt arbete som honungsdepåföreståndare. Vi ses igen söndag den 10 september!

Seniorträff i Stadsparken

Från vänster: Ivar Engqvist, Margaretha Bjerker (ordförande), Jalle Nilsson, Erik Olsson, Kjell Franzén, Lars Berggren, Bernt Olsson, Lennart Johansson, Lars Larsson
Flera av föreningens äldre trotjänare samlades för en gemensam lunch på restaurangen Park Hermina i Stadsparken, lördag 26 augusti. Vi i styrelsen ville tacka dem för allt arbete och engagemang de har visat under åren. De flesta är fortfarande biodlare och alla har ett brinnande intresse för bin och honung. Det var roligt att höra både gamla minnen om biodling på 50- och 60-talet och synpunkter om dagens biodling och de senaste nyheterna. Alla var överens om att dagen bin är betydligt snällare och produktiva än gårdagens!


söndag 20 augusti 2017

Fällor mot kupskalbagge i forskningsprojekt

By James D. Ellis - This image is Image Number 5025046 at Invasive.org, a source for images of invasive and exotic species operated by The Bugwood Network at the University of Georgia and the USDA APHIS Plant Protection and Quarantine program., CC BY 3.0Link 
Lilla kupskalbaggen är ett allvarligt hot mot biodling och nu startar ett projekt mellan Jordbruksverket och biodlare i sydvästra Skåne för att kunna upptäcka skalbaggen i tid, enligt ett radioreportage av P4 Malmöhus, Honungsfällor ska skydda mot skalbaggehot.

I Europa har skalbaggen bara hittats i södra Italien men den kan komma in i landet via ett fatyg och därför startar ett projekt där biodlare i närheten av främst Trelleborg  sätter upp fällor för att så tidigt som möjligt upptäcka eventuella skalbaggor. Fällorna ska vittjas varje månad och man hoppas förstås att aldrig hitta något, men god beredskap är ju alltid bra. I USA har lilla kupskalbaggen redan orsakat stora förluster bland biodlare.

Läs mer om lilla kupskalbaggen i en broschyr av Jordbruksverket. Lyssna på radioreportaget här.

tisdag 15 augusti 2017

Kan ämnen i färsk honung motverka antibiotikaresistens - ny forskning

Forskare vid Lunds universitet samarbetar med biodlare i Blekinge för att undersöka om mjölksyrebakterierna som finns i färsk honung kan ersätta antibiotika i behandling av multiresistenta sjukdomar, enligt ett reportage av Sveriges Radio P4 Blekinge, Blekingebin kan rädda liv. Forskare Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson har sedan länge undersökt hur mjölksyrebakterier i honung kan användas i sårbehandling och halsinfektioner och nu vill de se om man kan ta fram ett alternativ till antibiotika som penicillin. Ett globalt hälsoproblem idag är överanvändning av antibiotika som kan till slut leda till multiresistenta sjukdomar som vi inte kan bota.

Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika, så kallade multiresistenta, är enligt Folkhälsomyndigheten ett av de största hoten mot människors hälsa, något Alejandra Vasquez hoppas råda bot på.

I samarbete med Sårcentrum på blekingesjukhuset har hon gjort världens första studie där man testar binas mjölksyrebakterier på människor.

– Jag kan inte säga något innan den vetenskapliga publikationen är ute, men det har gått bra i alla fall. Även om vi skulle behöva forska mer.

Reportaget innehåller en intervju med biodlare Bertil Frost i Blekinge. En del av projektet kommer att undersöka hur hans bin överlever vintern genom att äta sin egen honung i stället för sockerlösning. Bina har dessutom fått mat med extra mjölksyrebakterier under våren.

Lyssna på reportaget här.

måndag 14 augusti 2017

Musik i bigården



Det är inte ofta att man spelar musik i en bigård men här kommer en kvartet som spelar stycket Humlans flykt av Rimsky-Korsakov mitt bland bikuporna.

söndag 13 augusti 2017

Honung i Ryssland


Jag har varit på bilsemester i ryska Karelen, runt Europas största sjö, Ladoga. En fascinerande resa med mycket vacker natur och upplevelser. En stor del av Karelen tillhörde Finland före kriget och staden Vyborg var Finlands näst största stad 1939 och var även en av Sveriges största och viktigaste städer under stormaktstiden. Andra kända städer i området som vi besökte var Kexholm (nuvarande Priozersk) med sin vackra fästning och Sortavala, en populär finsk semesterstad före kriget. Mycket finns kvar av de gamla finska husen och byggnader (många tyvärr i dåligt skick) som står sida vid sida om sovjetiska höghus och moderna köpcentra och fina kontorshus. Kunskaper i ryska rekommenderas eftersom väldigt få talar engelska.

Biodling är stor i Ryssland och honung säljs i stora mängder av lokala biodlare nästan överallt. Det finns en stor variation av sorthonung (akacia är särskilt populär) plus mängder av vax-, pollen- och propolisprodukter, t ex salvor, ljus, hälsokost mm. Alla som säljer erbjuder ett stort sortiment och ingen sålde "bara honung" som vi oftast gör här i Sverige. All lokal honung säljs lokalt av odlarna men det finns också storskalig biodling som levererar till stora kedjor och som exportvara. På marknaden i Priozersk såg vi 10 kg hinkar till salu och det verkade som att folk köper gärna av lokala biodlare i storförpackning hellre än att köpa på köpcentrum.

Mest intressant var frukthonung, där man blandar honung med frukt och bär: hallon, jordgubb, hjortron, björnbär, äpple, päron, mango mm. Smakar helt underbart! Jag köpte mango, björnbär och ingefära. 500g kostade cirka 45 kr. Tror att det skulle sälja bra här också. Har du sett liknande här hemma?

Vill du se bilderna i större format kan du klicka här.