måndag 29 maj 2017

Bidöden fortsätter i USA

Amerikanska biodlare förlorade en tredjedel av sina samhällen under året enligt en artikel i USA Today, A third of the nation's honeybee colonies died last year. Why you should care. Det låter som en katastrof men trenden är trots allt positiv om man jämför förlusterna under de senaste åren. 2012-2013 dog cirka hälften av USA:s bisamhällen och under de senaste åren har siffran hamnat kring 40%. Experter är försiktiga och även om trenden går åt rätt håll är läget fortfarande allvarlig.

"I would stop short of calling this 'good' news," said Dennis van Engelsdorp, an assistant professor at the University of Maryland. "Colony loss of more than 30% over the entire year is high. It's hard to imagine any other agricultural sector being able to stay in business with such consistently high losses."

Bakom den omfattande bidöden ligger som bekant flera faktorer som parasiter (framför allt varroa), pesiticider och ensidigt jordbruk. Denna film uppmanar allmänheten att köpa lokal honung, undvik pesticider i trädgården och fundera över att bli biodlare.

fredag 26 maj 2017

Bin behöver vatten

CC BY-SA Some rights reserved by Bartosz Kosiorek Gang65 on Wikimedia Commons
Just nu råder det vattenbrist i stora delar av landet samtidigt som bisamällen växer kraftigt. Då är det väldigt viktikt att se till att dina bin har tillgång till vatten. Ett radioreportage av P4 Blekinge, Bin behöver hjälp att släcka törsten, intervjuar Anita Danielsson från Hulta i Ronneby. Hon berättar om hur du kan väldigt enkelt hjälpa bina.

- Man kan antingen ha ett fågelbad eller bara en skål med vatten, då gärna med lecakulor eller spelkulor så man hjälper dem att inte drunkna. Gärna med sluttande kanter.

Lyssna på radioreportaget här.

tisdag 23 maj 2017

Bimöte 21 maj och FlowHive på plats


Söndagens biträff på bigården så samlades 16 medlemmar för lite arbete i bigården. Solen  strålade härligt och jobbglädjen var på topp. Vi har nu placerat ut flow hivens yngelrum på en av föreningens bikupor så att ramarna byggs ut innan drottning och bin tillsätts.

Föreningen hade även besök av Ivar Engquist som berättade hur bigården startades, lite bitips och hur man sköter sina bin på bästa sätt. Som en härlig avslutning på bidagen så intogs sedvanlig kaffe, hembakad äppelkaka samt mycket bisnack.

Den 18 juni kl 13:30 kommer Uppvidinge Biredskap på besök. Behöver man glasburkar eller annan biredskap så gäller det att ringa (072 532 8987) och beställa det du behöver före den 18 juni så tar de med sig beställningarna till bigården. Betalning via Swish samt kort funkar.


söndag 14 maj 2017

Enkät om vinterförluster

Den 5:e maj påbörjades årets enkätundersökning angående övervintringen. Ju fler svar som kommer in desto mer tillförlitlig kommer data kring denna att vara. Därför hoppas vi att alla medlemmar kan ägna några minuter åt att besvara enkäten, oavsett om alla dina samhällen har överlevt vintern eller om de har haft små eller stora förluster.

Syftet med denna enkätundersökning är att få in data om vinterförlusterna 2016-2017 och om faktorer som kan ha betydelse för övervintringen. Enkäten är ett led i det samarbete om förluster som pågår inom COLOSS, en internationell organisation som arbetar med frågor kring bihälsa.

Frågeformuläret har tagits fram av en arbetsgrupp inom COLOSS, och det är samma som används i ett stort antal länder. Det kan således finnas frågor som inte känns så relevanta för Sverige.

Fyll i enkäten Övervintring 2016/17. Enkäten kan besvaras fram till och med den 4:e juni. 

fredag 12 maj 2017

Informationsdag om biologisk mångfald och naturliga pollinatörer

Det finns stora möjligheter att skapa bra villkor för nyttoinsekter i de ekologiska fokusarealerna (EFA) som i sin tur angriper skadeinsekter och minskar behovet av kemisk bekämpning. Trädor och obrukade fältkanter kan i förlängningen bidra till både bättre pollinering och högre skördar.

Länsstyrelsen Kalmar län ordnar ett möte 8 juni för lantbrukare och biodlare om hur vi kan gynna pollineringsinsekter i slättlandskap och skapa skyddszoner och ekologiska fokusarealer (EFA). Gästtalare på mötet är Petter Halldén (naturvårdsrådgivare HS Konsult), Nina Nilsson (Greppa Näringen, Länsstyrelsen) och Dennis Ljungström (Lantbruksenheten, Länsstyrelsen). Mötet äger rum på Karlsborgs gård utanför Ljungbyholm 13.00 - 16.00. Länsstyrelsen bjuder på fika.

Anmälan senast 2 juni till nina.h.nilsson@lansstyrelsen.se eller 010-223 8335.

tisdag 9 maj 2017

BeeScanning - en app som upptäcker varroaangrepp

Ett nytt svenskt projekt försöker ta fram en mobilapp som ska analysera bilder från dina samhällen och ge dig information om hur mycket varroakvalster du har. Projektet heter BeeScanning och leds av Björn Lagerman tillsammans med ett internationellt team forskare och biodlare. Just nu samlar de in bilder från hundratals biodlare som visar ramar fyllda med bin. Dessa bilder analyseras för att hitta alla varroakvalster och all information lagras i en databas. När de har fått in tillräckligt många bilder (tusentals behövs) tar de sedan fram en app som ska lanseras mot slutet av året. Med hjälp av appen ska biodlare kunna analysera sina egna samhällen utan hjälp av andra insamlingsmetoder.

BeeScanning är fortfarande i uppbyggnadsfasen och samlar in pengar genom en s. k. crowdfunding kampanj (en webbsida där du kan bidra med egen insats). För att kunna utveckla appen behöver de samla in 50 000 kr och just nu saknar de bara cirka 25% av summan. Du kan själv bidra - även 50 kr gör skillnad!

På webbsidan finns en bra film som berättar om projektet och här ser du en enklare version.

BeeScanning from Björn Lagerman on Vimeo.

söndag 7 maj 2017

Bimöte 7 maj


Cirka 20 medlemmar samlades för dagens bimöte på Skälby i härlig solsken. Förutom den sedvanliga fikastunden med kladdkaka och kaffe fick vi njuta av grillmat och vi tackar Jadwiga och Kerstin för ett fint och smakrikt initiativ. En nyhet i bigården är att vi har satt på en pollenfälla på en av föreningens kupor. Vi får se hur mycket pollen vi kan samla.

Inne i stugan fick vi information och frågestund med bitillsynsman Pierre Danielsson som har blivit en regelbunden och uppskattad gäst på Skälby de senaste åren. Han kunde konstatera att de senaste årens problemen med amerikansk yngelröta i regionen var nu lösta men det är viktigt att alla följer regelverket kring flyttning av bin och redskap samt att vi är pålästa inom bihälsa. Många bisamhällen i regionen har dött under vintern och ett vanligt problem är utsot, att bina inte har kunnat rensa sig utomhus och i stället smutsar ner kupan. Anledningar till utsot är brist på mat eller fel sorts mat, till exempel bladhonung. Utsot kan även leda till utbrott av nosema, en allvarlig svampinfektion (läs mer om nosema). En bra åtgärd mot detta är att byta ut äldre, mörka ramar regelbundet. Har du frågor om bihälsa får du gärna ta kontakt med Pierre, tel 070-5722319.

Några datum att skriva upp:
18 juni får vi besök av Uppvidinge Biredskap och vill du beställa varor ta kontakt med dem i förväg.
30 juli tar vi emot besökare från andra föreningar i disktriktet för en temadag om FlowHive.

tisdag 2 maj 2017

Ny biredskapsaffär

Nu finns det en biredskapsaffär cirka en timmes bilresa från Kalmar. Uppvidinge Biredskap Handel i Dubberås utanför Älghult öppnade sina portar 29 april och Fredrik och Adam från vår förening var på plats.

De säljer de mesta du kan behöva: burkar, kupor, foder, vax, skyddskläder, redskap för honungshantering, drottningodling och varroabekämpning mm. De har öppet tisdagar 17.00 - 20.00 utom 30 maj, 11 juli och 3 oktober. Telefon 072 532 8987.

Bilder: Fredrik Thunberg