onsdag 28 april 2021

Stabila bipopulationer i nederländska städer

Photo by Marian Kroell on Unsplash
Många nederländksa städer har satsat mycket på att förbättra stadsmiljön med större biologisk mångfald som mål. En artikel i brittiska The GuardianBee population steady in Dutch cities thanks to pollinator strategy, beskriver hur pollinerande insekter har gynnats och att bipopulationer (både honungsbin och vildbin) har stabiliserats i alla storstäder i landet.

De har skapat områden med bivänliga växter vid vägkanterna, i parker och trädgårdar och även på taken på busshållsplatser. Många bihotell har byggts och varje år inventeras bipopulationer med hjälp av entusiastiska frivilliga. Bin verkar trivas i städerna medan på landet är läget bekymmersamt på grund av industriellt jordbruk och användning av pesticider.


söndag 25 april 2021

Bimöte med pressbevakning

Bilder: J. Johansson

Under dagens bimöte på Skälby fick vi besök av blivande journalister som gjorde ett reportage om biodling med intervjuer och filmning. Annars blev det mest städjobb idag på bigården och den viktigaste nyheten är att vi skapar en liten blomsteräng bakom paviljongen och hoppas på många bivänliga blommor till sommaren. Vi behöver nu skapa en liten trädgårdsgrupp som kan sköta området och våra rabatter under sommaren. Är du intresserad ska du ta kontakt med Jadwiga Johansson, 

måndag 12 april 2021

Stora satsningar för att hjälpa pollineringsinsekter i Östergötland - nytt TV-reportage

Pollineringsinsekter som vildbin och humlor hotas av storskaligt jordbruk, användning av pesticider och bristen på biologisk mångfald. Men nu satsar  myndigheter som Naturvårdsverket på att skydda dessa inseklter och skapa bättre miljöer för dem, enligt ett reportage av SVT Nyheter ÖstVilda bin och humlor i Östergötland får rekordmycket stödpengar

I just Östergötland har man satsat 2 miljoner kronor både 2020 och 2021 på åtgärder som stora insektshotell, planering av växtkanter kring åkrar och sandhögar i skogen. Allt för att gynna våra vilda pollineringsinsekter men också honungsbiet så klart. I reportaget intervjuas naturvårdsbiologen Karl-Olof Bergman vid Linköpings universitet som arbetar med dessa frågor.

söndag 11 april 2021

Första bimöte för säsongen

 

Foto: E. Olsson

Idag var det första kurstillfället för dem som vill börja med biodling. Det var 13 deltagare som dök upp, en extra som var med sin respektive. Inledningsvis var vädret hyfsat och det gick bra att undervisa. Vi tittade till och med i en kupa fast det bara var några plusgrader. Intresset för biodling verkar ligga på topp.

Det var också bimöte och det var 16 biodlare som dök upp, trots coronan. Vi höll till utomhus och umgicks. Vi kontrollerade vikten på kuporna så att det finns mat kvar. Tyvärr har bina i visningskupan svultit ihjäl. Tidigare har ett samhälle dött där bina satt felplacerade i förhållande till fodret. Vi har  nu fem samhällen kvar.


torsdag 1 april 2021

Mindre pesticider men dödligare effekt på bin - ny forskning


Bin drabbas hårdare av pesticider idag trots att användningen inom jordbruket har minskat. Enligt en artikel i brittiska The GuardianToxic impact of pesticides on bees has doubled, study shows, visar ny forskning att moderna pesticider är mindre giftiga för däggdjur och fåglar men är ännu giftigare för pollinerande insekter som bin. Mångden pesticider har alltså minskat men gifthalten för insekter är högre. 
“Compounds that are particularly toxic to vertebrates have been replaced by compounds with less vertebrate toxicity and that is indeed a success,” said Prof Ralf Schulz, of the University Koblenz and Landau in Germany, who led the research. “But at the same time, pesticides became more specific, and therefore, unfortunately, also more toxic to ‘non-target organisms’, like pollinators and aquatic invertebrates.”
Att bara titta på mängden pesticider som används inom jordbruk är därför missvisande och studien bekräftar att hotet från pesticidanvändning kvarstår och till och med ökar.