söndag 7 september 2014

"Galen" honung i Turkiet

Derecik02HDR by abdullahsaid, on Flickr
Creative Commons Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by abdullahsaid

I vissa kustområden vid Svarta Havet i Turkiet produceras en mycket speciell honungssort som har en mycket stark och ibland livsfarlig berusningseffekt. En artikel i nättidningen Modern Farmer, The strange history of mad honey, rapporterar om den mytomspunna honungssorten som kallas för deli bal eller galen honung. Honungen kommer från en rhododendronart som innehåller giftet grayanotoxin och även om man bara äter ett par skedar blir man berusad och i större mängder kan det leda till hallucinationer, bedövning och ibland oregelbunden hjärtfrekvens. Folk i området har länge använt honungen i små mängder som medicin mot magbesvär, stress och diabetes.

Honungen har även använts som krigsvapen. När den romerska armén invaderade området 67 f. Kr lade lokalbefolkningen ut frestande honungskakor vid vägen. Romerna åt gärna upp honungen, blev kraftigt berusade och kunde inte försvara sig mot byboarnas anfall. Det låter nästan som en historia hämtad från serietidningen Asterix!

Honungen deli bal är enligt artikeln mycket svårt att få tag på eftersom biodlarna är rädda för att okunniga köpare missbrukar den. Byboarna tar endast en liten klick honung med varm mjölk som uppiggare före fruksot.

Inga kommentarer: